Ikone Jorgosa Kordisa u Konaku kneginje Ljubice

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikone Jorgosa Kordisa u Konaku kneginje Ljubice

U Konaku kneginje Ljubice otvorena je izložba "Svetlost od Svetlosti: Atos–Vizantija–Vaseljena" Jorgosa Kordisa, grčkog ikonopisca i slikara, redovnog profesora Univerziteta u Atini. Smatra se jednim od najznačajnijih i najautentičnijih predstavnika savremenog ikonopisa.
Prepoznatljiv po modernom koloritu i savremenim likovnim rešenjima, Kordis ipak u svojim delima strogo sledi kanonske principe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravoslavne ikone.

"To je moderan pristup vizantijskoj ikonografiji, a to je najvažnije. Zbog toga je on postao jedan od najistaknutijih grčkih ikonopisaca", kaže istoričar umetnosti u Helenskoj fondaciji za kulturu Nikos Tsitsimelis.
Uvođenje posetioca u novu realnost nestvarne Svetlosti i prepoznavanja Svetih, nastojanja su umetnika da naslikane ikone i mesto gde su izložene budu duhovna celina.
"Jorgos Kordis ostavlja zaista bez daha sa svojim ikonama, i ne samo ikonama, nego svetovnom umetnošću vizantijskog stila", kaže profesor Bogoslovije u Prizrenu Velimir Mihailović.
Slikarka Petra Papas ističe da apstraktne kompozicije i boje čine da ta dela budu uzvišena.
Postavka "Svetlost od Svetlosti" predstavlja retrospektivu radova nastalih poslednjih deset leta.

Izloženo je 76 ostvarenja rađenih različitim tehnikama. Od jačane tempere na drvetu, tuša na papiru, do digitalnih slika.
"Ono što me najviše zanima jeste ritam u slikarstvu, zato što je to najvažniji elemenat kroz koji se postiže odnos između slikarskog dela i gledaoca", kaže Jorgos Kordis, ikonopisac i slikar.
"Stare ikone", "Svetogorski Svetitelji","Bogoslovi Svetitelji" i slike iz ciklusa "Na homerovskim obalama" i "Ličnosti Vizantije" u Konaku kneginje Ljubice do 30. novembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.