IDOL I POSLE IDOLA: UK Parobrod slavi Vladin 65. rođendan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2023, 20:20

IDOL I POSLE "IDOLA": UK Parobrod slavi Vladin 65. rođendan!

Desetog je Divljan dan!

I ove godine u sredu, 10. maja, Ustanova kulture Parobrod slavi rođendan Vlade Divljana pod nazivom "Divljan dan".

- Obeležavanjem rođendana Vlade Divljana sa velikom željom i divljenjem pokušavamo da što duže njegov rad i umetnost ostanu prisutni i ostave što dublji trag u novim generacijama - kažu organizatori.

Program počinje u 17 časova, kada će biti prikazan film "Nebeska tema" Mladena Matičevića. Reč je o dugometražnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dokumentarcu s elementima igranog filma Mladena Matičevića o Divljanu, u kojem učestvuju najznačajniji autori sa prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili i izvode nove verzije Vladinih pesama.

U 19 sati predviđena je tribina "Odnesi me... novi talas i ’80 filmska muzika Vlade Divljana", koju će moderirati Vesna Vukajlović, uz goste Branka Rosića, pisca i novinara, nekada člana Urbane gerile, Radivoja Rašu Andrića, reditelja, Igora Popovića iz grupe Džakarta i Zorana Vulovića iz benda U škripcu.

- Ako bi inbox sanduče mog gmaila moglo da govori ono bi reklo da u Srbiji kultura cveta jer se u njega, inbox, svakodnevno slivaju pozivi na izložbe, koncerte, premijere filmova, evo upravo sam morao da pošaljem izvinjenje zato što ne mogu da stignem na neki kulturni događaj. Mislim da je najveća snaga ovog društva zapravo snaga pojedinaca. Ti pojedinci su pokretali i FEST, BITEF, a danas pojedinci pokreću razne alternativne kulturne prostore u gradu kojih je sve više i koji se bore da obezbede program, a imaju i publiku i to je značajno. S druge strane, gledajući zvanične institucije mogu da kažem da su neke stvari nezamislive bez pomoći države i institucija kako pomoć raznoh manifestacija, festivala, kao i neke pomoći u prezentovanju naših umetnika u inostranstvu. Bilo je u velikim institucijama značajnih izložbi kao što je ona Mrđana Bajića koja je odjeknula u prvorazredni događaj, kao i retropsektve Olge Jevrić i Nadežde Petrović i te retrospektive su bitne za edukaciju, a i podsećanje. Postoji i drugi krak pokušaja državne podrške kreativnosti koji je često je na udaru sumnje onog kritičkog dela javnosti iako sada iz tog kraka državne podrške kreativcima vidimo promociju i alter roka, dizajna, mode - izjavio je jednom prilikom Branko Rosić na pitanje koliko je kultura u Srbiji prisurtna.

Novi talas na kojem su zajedno sa Vladom svi plovili i ostavili neizbrisiv trag na rok sceni, nepresušna je tema kao i Beograd tog vremena koji je i u književnom, muzičkom i filmskom smislu blistao, kako podsećaju iz UK Parobrod, kao dragulj u kruni cele Evrope. S obzirom da se malo govorilo o doprinosu Vlade Divljana filmskoj muzici i srpskoj kinematografiji, na tribini će taj angažman "osvetliti" Raša Andrić koji je sarađivao sa Vladom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.