Horska muzika polako se vraća među novosadsku publiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2021, 22:46

Horska muzika polako se vraća među novosadsku publiku

Horska muzika, jedna od najpogođenijih grana umetnosti tokom pandemije, polako se vraća među novosadsku publiku. U to smo se uverili u Muzeju Vojvodine na akapela koncertu hora Saborne crkve Sveti Georgije na kojem je predstavljena duhovna muzika 20 i 21. veka.

Zvuci i različite boje horskih glasova slivali su se i preplitali u kompoziciji „Bogorodice djevo“ Igora Stravinsog, kojim je otvoren program „Pravoslavna crkvena horska muzika 20. i 21. veka: između modernosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i savremenosti“ pod dirigentskim vođstvom Bogdana Đakovića.

Koncert je deo istoimenog projekta u kojem su pored dirigenta učestvovali saradnici Nemanja Sovtić i Ivana Nožica.

Programom je obuhvaćeno horsko stvaralaštvo Tavenera, Perta, domaćih autora poput Raičkovića, Manojlovića, a izdvojile su se 4 numere našeg kompozitora Ivana Mudija koji je u pisanju krenuo od postojeće tradicionalne melodije i kasnije je razvio.

Dok se u savremenoj instrumentalnoj muzici autori čije su kompozicije izvedene na koncertu opredeljuju za moderne harmonije i načine komponovanja, u horskoj muzici oni su skloniji jednostavnijim rešenjima u tretmanu glasova, kako bi se koristila u bogoslužbenoj praksi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.