Horor klasik: Legendarni pisac mrzi film koji je rađen po njegovoj knjizi, a evo i zašto

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horor klasik: Legendarni pisac mrzi film koji je rađen po njegovoj knjizi, a evo i zašto

Neki od najomiljenijih filmova publike koji su rađeni po literarnim delima nisu naišli na odobravanje autora, jer ih je on drugačije zamislio.

Poslednjih godina se ponovo vratio stari trend u filmskoj industriji, odnosno filmovi koji su zasnovani na uspešnim romanima. Danas se popularni pisci više trude da njihove knjige liče na scenario, nego na kvalitetno literarno delo, samo u cilju da bi neki veliki filmski studio otkupio prava i uradio film na osnovu knjige.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Mnogi ni ne znaju da je kultni horor klasik Stenlija Kjubrika “Isijavanje“ zasnovan na istoimenom romanu horor pisca Stivena Kinga.

“Divim se Kjubriku već godinama i imao sam velika očekivanja od ovog projekta, ali veoma sam razočaran rezultatom. On nije umeo da spoji unutrašnje ljudsko zlo i hotel “Vidikovac“. Umesto toga tražio je zlo u glavnom liku i napravio je film o porodičnoj tragediji sa povremenim natprirodnim momentima“, kazao je svojevremeno King.

Kingu se nije dopala ni gluma Džeka Nikolsona, jer je smatrao da je isuviše iskarikirao glavnog lika iz knjige i da je promašio temu, jer lik kojeg je tumačio Nikolson nije bio lud kao što ga je on predstavio.

Knjiga i film su suštinski različiti, jer je Kjubrik dosta stvari iz romana promenio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.