Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu: Kaligula proglašena za najbolju predstavu

Izvor: B92, 20.Nov.2020, 19:47

Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu: "Kaligula" proglašena za najbolju predstavu

Povodom Dana Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. novembra, Upravni odbor je dodelio godišnje nagrade i priznanja najzaslužnijim članovima koji su se istakli u radu tokom 152. sezone 2019/2020, a svečana dodela je odložena zbog situacije s pandemijom, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Glumac Igor Ðorđević osvojio je nagradu "Raša Plaović" za naslovnu ulogu u predstavi "Kaligula", i još mu je pripala nagrada u kategoriji za najbolja individualna premijerna umetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvarenja za istu predstavu, prema drami Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić.

U toj istoj kategoriji za individualna umetnička ostvarenja, nagradu je dobila Ljiljana Blagojević-Kovačević, prvakinja Drame, za naslovnu ulogu u predstavi Maksima Gorkog "Vasa Železnova i drugi" u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena.

Za isti komad nagradu je osvojio i Nebojša Kundačina za ulogu Prohora Borisova Harapova.

Slobodan Beštić, prvak Drame, istu nagradu je dobio za monodramu "Noćni pisac" po tekstu i u režiji Jana Fabra.

U istoj kategoriji, ali za Operu, nagrade idu u ruke Jasmini Trumbetaš Petrović, direktorki i prvakinji Opere, za naslovnu ulogu u operi "Manon Lesko" Ðakoma Pučinija, kao i prvaku Janku Sinadinoviću za ulogu De Grijea u istoj operi.

"Kaligula" je proglašena i za najbolju predstavu u okviru repertoara NP u protekloj sezoni, uz sledeće obrazloženje:

"Predstava 'Kaligula' odlikuje se pre svega rediteljskim i glumačkim istraživanjem i pokušajem da se dosegne novi žanrovski ugao gledanja. Skladna igra glumaca, kao i njihovo potpuno predavanje drugačijim i novim postupcima, izdvojilo je ovu predstavu od ostalih premijera koje su nastale u navedenom periodu".

Žiri za dodelu nagrade "Raša Plaović" radio je u sastavu - predsednik Raško Jovanović, teatrolog, Rada Ðuričin, Radmila Živković, Vladan Gajović, glumci, i reditelj Filip Grinvald.

Nagrada koja nosi ime velikog glumca, a po kome je nazvana i mala scena u NP, afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u prošloj pozorišnoj sezoni 2019/2020.

Nagrada Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos pripada Jadranki Jovanović, prvakinji Opere, i Mileti Panteliću, šefu Službe za bezbednost, vanredne situacije i zaštitu od požara.

Plaketu NP povodom značajnih aktivnosti u životu i radu pozorišta dobija Petar Božović, izuzetan pozorišni, filmski i televizijski glumac, ličnost velikog integriteta, izuzetno nadahnuto i posebno glumačko, lično ja, izuzetni umetnik, velika podrška Narodnom pozorištu, jedinstveni posvećenik umetnosti, istini i pravdi, kaže se u saopštenju.

Takođe istu nagradu dobija i Nacionalna platforma "Srbija stvara" za izuzetan podsticaj, inovacije, kreativnosti i razvoj kreativnih industija.

Zaslužni radnici koji su stekli uslove ispraćeni su u penziju, podeljene su jubilarne nagrade, pohvale i pečati za izuzetno zalaganje saradnicima.

Pregled rada Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2019. do 22. novembra 2020. godine pod nazivom "Narodno pozorište gala" biće emitovan u nedelju u živom prenosu, sa početkom u 12 časova preko Jutjub kanala Narodnog pozorišta.

Onda će biti okačeno kao snimak na sajtu i društvenim mrežama pozorišta.

Termin svečane proslave biće naknadno objavljen kad se za to steknu svi neophodni epidemiološki uslovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.