Glumcu SNP-a Branislavu Jerkoviću nagrada Predrag Peđa Tomanović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2023, 13:57

Glumcu SNP-a Branislavu Jerkoviću nagrada "Predrag Peđa Tomanović"

Uloga Edipa u Mažerijevoj „Slepoj mrlji” i Milivojevićev Magbet, glumcu Srpskog narodnog pozorišta Branislavu Jerkoviću donele su nagradu „Predrag Peđa Tomanović”, koju dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović. Nagradu je dobio i Dejan Maksimović, najbolji diplomirani student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

Žiri u sastavu: Valentin Vencel, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka i Predrag Štrbac, reditelj doneli su odluku da upravo ovu značajnu nagradu u 2022. godini, ponese Branislav Jerković jer je kako navode „uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije”.

Takođe, dodaju da je „njegov Edip je vešt i snažan lider modernog formata, a opet u kriznim situacijama u koje ga goni sudbina lomljiv i slabašan. Izuzetno zrelom interpretacijom i pažljivo nijansiranim emotivnim sadržajem uloge Branislav kao Edip izaziva i prezir i empatiju”, dok u u ulozi Magbeta „izuzetno vešto, precizno, pre svega u monološkim partiturama naslovnog junaka, suvereno gospodari scenom i donosi jednog novog i drugačijeg Magbeta”, kao i da otkad je Jerković došao u ansambl Drame SNP-a „postao jedan od oslonaca repertoara”.

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović koji je ovu nagradu dobio 1999. kao najbolji student glume na Akademiji umetnosti ističe da je ova nagrada osobenost Srpskog narodnog pozorišta.

„Ne postoji pozorište u Srbiji koje ima priliku da na ovakav način dodeljuje nagradu i za to pre svega zahvalnost dugujemo gospođi Mileni Tomanović koja je jednom divnom energijom i požrtvovanjem, jednom nesvakidašnjom upornošću, i pored svih prepreka na koje je nailazila za ovih 28 godina, uspela da održi jednu tradiciju i uspela da sačuva značaj ove nagrade, koja na emotivnom planu za sve glumce SNP-a, ima apsolutno najveći značaj”, rekao je Filipović.

Milena Tomanović, majka Predraga Tomanović rekla je da je nagrada produžetak Peđinog puta.

„I ne samo puta, već sam se trudila i da produžim njegovu karijeru. Znam koliko su njemu značile nagrade, i uvek se radovao, te smo odlučili da osnujemo Zadužbinu”, istakla je Milena Tomanović.

Sa tim se slaže i Peđina sestra Helena Mihić koja dodaje da je njen brat Peđa, kroz nagradu, dobio jedan drugi oblik života.

„On živi i to je divna stvar i ja obećavam da će se ovo nastaviti kroz godine i uvek će biti tu neko od nas, ko će moći da dodeli nagradu. Ali glavni inicijator je bila hrabra majka koja je imala snagu da to sve uradi, napravi i da izađe sa svojim emocijama, borbama, da izađe u jednu svetlost i mnogim ljudima pruži lepu budućnost”, rekla je Helena Mihić.

Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti, započeti njegov pozorišni san, san pred stvarnošću. Svrha Zadužbine je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Predrag Peđa Tomanović, glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisao je 83‘/84. godine u klasi Profesora Petra Banićevića. Bio je jedan od najboljih studenata glume u tadašnjoj Jugoslaviji, te je bio neminovan i njegov stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu koji je dobio 1988. godine a prva uloga mu je bila uloga Maleša u predstavi „Tri čekića (A o srpu i da ne govorimo)”. Za nepunih pet sezona u Srpskom narodnom pozorištu sa četrnaest uloga i šest nagrada, stvorio sebi život u legendi.

Podsećanja radi, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Predrag Peđa Tomanović” je miljenik pozorišne publike, mladi glumac Aljoša Đidić, dok je prvi glumac koji je dobio ovu nagradu velike vrednosti, kako glumačke tako i emotivne Aleksandar Gajin 1995. godine. Nagrade će biti uručene večeras, 24. januara od 19 sati pre izvedbe operete “Kneginja čardaša” na sceni “Jovan Đorđević”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glumcu SNP-a Branislavu Jerkoviću i studentu Dejanu Maksimoviću nagrada "Predrag Peđa Tomanović"

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2023

Glumac Srpskog narodnog pozorišta Branislav Jerković i master student Dejan Maksimović dobitnici su ovogodišnje nagrade "Predrag Peđa Tomanović".

Nastavak na Radio 021...

Branislav Jerković iz Srpskog narodnog pozorišta dobitnik Nagrade „Predrag Peđa Tomanović“

Izvor: Danas, 24.Jan.2023

Zahvaljujući ulogama Edipa u Mažerijevoj „Slepoj mrlji“ i naslovnoj ulozi u "Magbetu", glumac Srpskog narodnog pozorišta Branislav Jerković dobio je nagradu „Predrag Peđa Tomanović“, koju dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović, prenosi Nova.rs.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.