Izvor: RTS, 22.Feb.2021, 07:12

Gde su granice srpske književnosti – jedan od odgovora daje knjiga Jovana Deretića

Na pitanje "šta je to srpska književnost" jedan od odgovora daje knjiga profesora Jovana Deretića "Put srpske književnosti", u izdanju Srpske književne zadruge. Govori o njenom identitetu i granicama.
"Put srpske književnosti" - drugi put među čitalačkom publikom. U fototipskom izdanju za nove naraštaje. Svi koji su se školovali u protekle tri decenije, svoju predstavu o srpskoj književnosti sticali su čitajući dela Jovana Deretića, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Nenad Nikolić.

"Ono što u širokoj javnosti nije možda dovoljno poznato, jeste činjenica da je sedmadesetih godina svojim ispitivanjima kompozicije ‘Gorskog vijenca‘ Jovan Deretić je napravio preokret u njegošologiji i postavio je na moderne temelje. Isto to je učinio i sa proučavanjem Dositeja Obradović pišući o poetici njegovog dela", ističe Nikolić.
Delo je napisano pre četvrt veka, kada je profesor Deretić priređivao svoju "Istoriju srpske književnosti" za drugo izdanje. Bavi se upravo ključnim problemima za identitet i granice srpske književnosti zbog čega takav podnaslov i nosi.
"Ono što je zanimljivo, to je da u trenutku posle raspada druge Jugoslavije kada su se na svim stranama pojavljivale vrlo velike isključivosti, Deretić je rešio da tim političkim pitanjima oko svoje ‘Istorije‘, ali i uopšte političkim pitanjima koja su se plela oko srpske književnosti priđe staloženo i uravnoteženo", navodi Nikolić.
Delo je pisano pitkim, skoro esejističkim stilom.
Ovu knjigu mogu čiitati stručnjaci videti u njoj osobeni pogled Jovana Deretića na progleme granica srpske književnosti, odnosa stare, narodne i nove, statusa narodnosti u srpskoj književnosti.
Isto tako mogu je čitati svi oni koje interesuje srpska književna prošlost, i kako su je kroz različite periode istroričari književnosti posmatrali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.