Filmovi za dušu

Izvor: Politika, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi za dušu

Novi Sad – Ekipu filma "Konji vrani" – u kojem se prikazuje sudbina Srba u vremenima kada je carica Marija Terezija odredila da njihova zemlja Banat bude tamnica za nelojalne građane Austrougarske monarhije – čija je preksinoćna projekcija na Filmskom festivalu Srbije uvrštena u kasne noćne sate, na jučerašnjoj pres-konferenciji predvodio je reditelj Ljubiša Samardžić. Zajedno sa protagonistima Milanom Vasićem, Kalinom Kovačević, Milenom Vasić Ražnjatović, direktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fotografije Miladinom Čolakovićem i kostimografom Irenom Belojicom, on je govorio ne samo o Srbiji "kao zemlji prepunoj nenajavljenih tragedija, neočekivanih obrta, nesrećnih ljubavi i uzavrelih emocija" već i o otkrivanju Vojvodine, Banata i njegovog Toraša kao čudu prirode...

– Danas poznajem Vojvodinu bolje od Vojvođana, a u film sam uneo deo ljudskih priča i sudbina sa sela... Tako je u film ušla i istinita priča o blizancima na prevaru oženjenim istom ženom sa kojom imaju čak devetoro dece... – rekao je Samardžić, koji se, inače, u svojim otkrivanjima Vojvodine često služi i stihovima Miroslava Mike Antića da "Ljubav je ono za čim se pati, čemu možeš srce dati i gde ti može život stati..."

Samardžić je, govoreći o produkciji svog ostvarenja, koja je realizovana zajedno sa zagrebačkim "Jadran filmom", izjavio da je za sve filmove koji se snimaju u državama bivše Jugoslavije izlaz u – koprodukciji u regionu, jer nijedna od novostvorenih kinematografija nema dovoljno finansijske moći da sama snima sopstvene filmove.

Reditelj je, pored priče o otkriću Vojvodine kao uzbudljivog prostora, otkrio i kako je pronašao svog glumca Milana Vasića, poreklom sa Kosova. O Vasiću je pročitao tekst u "Politici", autora Mirjane Radošević, pozvao ga, dopao mu se i – angažovao ga je za film!

Ekipa dugo očekivanog filma "S.O.S. – Spasite naše duše" Slobodana Šijana, autora kultnog ostvarenja "Ko to tamo peva", koji je preksinoć premijerno prikazan u takmičarskom programu festivala, juče je takođe gostovala na pres-konferenciji koju vodi medijator Jasna Rajić.

Reditelj Šijan, koji je film snimio prema scenariju Miloša M. Radovića i u produkciji "Ćuli filma, doveo je i direktora fotografije Milana Spasića Papija, protagoniste Bogdana Diklića, Nedu Arnerić, Predraga Ejdusa. Govoreći o svom filmu u kojem njegovi junaci predstavljaju vrhušku onoga što to društvo predstavlja kao humanost, i to kroz formu takmičenja, a zapravo samu humanost čini apsurdnom, Šijan je govorio i o realnim problemima u kojima se produkcija nalazila snimajući "S.O.S. – Spasite naše duše", jer je država, i pored svih obećanja, odvojila skoro tri puta manje sredstava od obećanih, pa je realizacija spasena zahvaljujući pomoći grada Beograda i intervenciji gradonačelnika Nenada Bogdanovića. Šijan, inače, govori i o svojoj jugonostalgiji, ne kao žudnji za preminulim političkim sistemom, već kao o komunikaciji raznih naroda intenzitetom koji je ranije postojao, o pogubljenoj kosmopolitskoj kulturi...

Na kraju jučerašnjeg susreta, gosti su bili autori i protagonisti dečjeg, ali ne samo dečjeg, filma "Agi i Ema", reditelj Milutin Petrović, pisac Igor Kolarov prema čijem je istoimenom delu i snimljen film, tumači rola Milena Dravić, Lena Bogdanović i mali Stefan Lazarević.

Petrović, koji je nekada bio i rok muzičar i TV reditelj, dokumentarista ("Specijalno vaspitanje"), autor TV filma "Telefonomanija", kao i dugometražnih ostvarenja "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug-jugoistok", govorio je o svom novom, dečjem filmu – prvencu.

– Već 25 godina ovde niko, pre nas, nije snimio dečji film, a do realizacije "Agija i Eme" došlo je tako što sam ja, slučajno, pročitao knjigu, zaljubio se u nju i poželeo da to snimim... – rekao je Petrović.

– To nije samo dečji film, već film o čežnji za ljubavlju, o usamljenosti i želji čoveka za komunikacijom. Obradovala me činjenica da sam dobila taj glumački zadatak, a glavni glumac, naš Stefan, mnogo mi je pomogao, kao i ja njemu... Lepo smo radili, bio je to film za moju dušu, kojim sam obogatila svoj duhovni život – rekla je Milena Dravić.

Film "Agi i Ema", koji je u Novom Sadu imao svetsku premijeru, ovog leta biće prikazan i na festivalima u Sopotu, Vrnjačkoj Banji i u Nišu, a od oktobra će ući u bioskope. Autori se nadaju da je reč o ostvarenju na kojem će odrastati mnoga buduća deca...

D. Radović

[objavljeno: 08.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.