Filmovi o Polanskom i Alenu u Kanu

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi o Polanskom i Alenu u Kanu

Dokumentarci posvećeni dvojici velikana svetske kinematografije - Vudiju Alenu i Romanu Polanskom, prikazani su na Kanskom festivalu, gde su privukli značajnu pažnju.

"Woody Allen: A Documentary" Roberta Vajdea prikazan je u okviru kanske selekcije "Klasici", dok je "Roman Polanski: A Film Memoir" Endrjua Braunsberga i Lorana Buzeroa predstavljen u specijanoj projekciji, van takmičarske selekcije.

Publika u Kanu je mogla da vidi dva dokumentarca o dvojici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "pretplaćenih" na festival, od kojih jedan ove godine neće doći na Kroazetu, dok će se drugi pojaviti samo da bi predstavio obnovljenu verziju svog filma "Tesa", snimljenog pre 35 godina, sa Nastasjom Kinski u naslovnoj ulozi.

U dokumentarcu koji mu je posvećen i kojim je obuhvaćena gotovo cela njegova karijera, Vudi Alen govori o svojim počecima, o stidljivosti i tremi koje ga još uvek "spopadaju", ali i o "velikom filmu koji mu već decenijama izmiče".

Pokazuje pisaću mašinu marke "olimpija" koju je kupio davnih dana i na kojoj još uvek piše. "Najbolje je dok pišete, jer je tada sve moguće, ali vas realnost sustigne na snimanju", poverava 76-godišnji reditelj filmova "Eni Hol" i "Menhetn", njegova dva remek-dela ovenčana Oskarom.

I Polanski dočekuje gledaoce u svom domu u švajcarskom gradu Gštatu. Slavni 78-godišnji reditelj odgovara na pitanja dugogodišnjeg prijatelja, producenta Endrjua Braunsberga.

Govori o tragičnim iskustvima u svom životu, o detinjstvu provedenom u jevrejskom getu u Krakovu, deportaciji roditelja u koncentracioni logor, stravičnom ubistvu njegove mlade supruge Šeron Tejt koja je bila u drugom stanju, ali i o optužbama za silovanje maloletnice 1977. zbog kojih je 2009. u istoj toj vili u Švajcarskoj proveo nekoliko meseci u kućnom pritvoru, strahujući da će biti izručen američkim vlastima.

Prvi dokumentarac je svakako zabavniji, mada se ni za drugi, koji prikazuje jedan život isprepleten "tragedijama i trijumfima", ne može reći da izaziva samo tugu jer Polanski evocira i neke trenutke čiste sreće kao što je dan kada je na nebu iznad Poljske ugledao savezničke avione ili dan kada se ponovo sreo s ocem.

Dvojica sineasta govore i o svojim ljubavima i porodici. U Alenovom slučaju to zapravo čine njegove bivše partnerke, poput Dajane Kiton koja kaže: "Prvo što sam primetila je koliko je nizak, a zatim njegov šarm. Rekla sam sebi 'O moj Bože!'".

U oba filma Alen i Polanski su govorili i o sebi, ali nisu prpustili da govore i o svim lepim ženama koje su osvojili tokom života.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filmovi o Polanskom i Alenu u Kanu

Izvor: Akter, 18.Maj.2012

Dokumentarci posvećeni dvojici velikana svetske kinematografije - Vudiju Alenu i Romanu Polanskom, prikazani su na Kanskom festivalu, gde su privukli značajnu pažnju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.