Film Whiplash osvojio Gran pri 30. Sandens festivala

Izvor: Beta, 26.Jan.2014, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film Whiplash osvojio Gran pri 30. Sandens festivala

LOS ANDJELES, 26. januara 2014. (Beta-AFP/AP) - Film "Whiplash", drama o džez bubnjaru, osvojio je Gran pri festivala američkog nezavisnog filma Sandens (Sundance).

Reditelj filma Demijen Šazel već je prošle godine dobio nagradu za najbolji kratkometražni film sa istom temom.

Nagradu za najbolji američki dokumentarni film u subotu uveče dobio je "Rić Hill" Trejsi Droz Tragos i Endrua Droz Palerme, priča o tri dečaka u jednom gradiću u Misuriju.

Nagradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << za najbolji strani film osvojio je Čileanac Alehandro Fernandes Almendras za triler "Matar a un hombre" (Ubiti čoveka), a najbolji strani dokumentarni film Talal Derki za "Return to Homs" o posledicama rata u Siriji.

Nagradu publike dobili su "Whiplash", drama u Etiopiji "Difret", priča o uticaju muzike na pacijente sa Alćajmerovom bolešću "Alive Inside: A Story of Music & Memory", kao i istinita priča o Palestincu, izraelskom špijunu "Green Prince".

Sandens ove godine proslavlja 30. rodjendan raznovrsnim filmovima od horora do komedije i drame.

Festival, koji se zvanično zatvara danas i održava planinama američke države Juta, osnovao je pre 30 godina glumac i reditelj Robert Redford kako bi pomogao nezavisnu produkciju u SAD gde vlada Holivud.

U početku skroman, festival je postao nezaobilazna stanica američkih i stranih autora i znatno je uticao na karijere reditelja kao što su Kventin Tarantino, Robert Rodriges, Devijd O'Rasel, Pol Tomas Anderson, Stiven Soderberg, Džim Džarmuš i Daren Aronofski.

Sandens je ove godine ponudio 121 dugometražni film, od kojih je 100 premijerno prikazano. Od tih filmova, 54 su prva rediteljska ostvarenja, od kojih se 35 takmičilo za nagradu.

Direktor festivala Džon Kuper izjavio je da nezavisna kinematografija postaje sve zastupljenija u svim filmskim žanrovima.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.