Alfonsu Kuaronu nagrada Udruženja filmskih reditelja

Izvor: Beta, 26.Jan.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alfonsu Kuaronu nagrada Udruženja filmskih reditelja

LOS ANDJELES, 26. januara 2014. (Beta-AP) - Reditelj film "Gravitacija" (Gravity) Alfonsu Kuaron dobitnik je nagrade američkog Udruženja filmskih reditelja (Directors Guild of America), čime mu se otvara put i za naprestižniju nagradu, Oskara Američke akademije za film.

Ovom nagradom Kuaron postaje favorit za Oskara za najbolju režiju na ceremoniji dodele 2. marta. Skoro uvek dobitnik nagrade Udruženja filmskih reditelja osvoji i Oskara.

Pored filma "Gravitacija", koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je nominovan u deset kategorija, favoriti u trci za Oskara, uključujući i za režiju, još su i "Američka prevara" (American Hustle) Dejvida O'Rasela, takodje sa deset nominacija, i "12 godina rob" (12 Years a Slave) Stiva Mekvina, koji ima devet nominacija.

U 65-godišnjoj istoriji dodelivanja nagrada Udruženja filmskih reditelja, dobitnik ove nagrade samo sedam puta nije dobio Oskara za najbolju režiju.

Ben Aflek je, na primer, prošle godine dobio nagradu filmskih reditelja za film "Argo", ali nije nominovan u istoj kategoriji za Oskara. Medjutim, kao i mnogo dobitnici ove nagrade, filmovi dobiju Oskara za najbolji film.

Dok je primao nagradu u subotu uveče u Los Andjelesu, Kuaron se podsetio satelitskih snimaka Zemlje iz svemira.

"Ono što odozgo ne možemo da vidimo jeste bizarno iskustvo prirode, a to je ljudsko iskustvo. Srećom, takvo iskustvo je raznovrsno i reditelji to mogu da prikažu na filmu", rekao je Kuaron, koji je prvi put osvojio tu nagradu.

Jehan Nuajim je osvojio nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma "The Square", priči o egipatskoj revoluciji 2011. godine.

Stiven Soderberg je osvojio nagradu za najbolji televizijski film i miniseriju za "Behind the Candelabre" na teviziji Ejč-Bi-O (HBO). Soderberg, koji je nekada bio potpredsednik Udruženja, dobio je i nagradu za doprinos u tom Udruženju.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.