Film Taksi  zabranjen u Iranu, prodat u 30 zemalja

Izvor: Blic, 17.Feb.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Taksi" zabranjen u Iranu, prodat u 30 zemalja

Iranski film “Taksi” koji je osvojio Zlatnog medveda na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu i koji je zabranjen u Iranu, prodat je u 30 zemalja, saopštili su distributeri filma.

Priča o iranskom društvu kroz avanture jednog taksiste, prodata je u više od 20 evropskih zemalja, kao i u Turskoj i Rusiji, saopštilo je udruženje Seluloid drims (Celluloid Dreams).

Film će biti distribuiran na Tajvanu, u Hongkongu, Kini, Brazilu, Kolumbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i nekim zemljama Bliskog istoka.

- Pregovori su u toku u Velikoj Britaniji i SAD - naveo je distributer.

Iranski reditelj Džafar Panahi izjavio je dan posle dodele Zlatnog medveda, po koju nije mogao da dođe, da je srećan zbog nagrade, ali da žali što njegovo ostvarenje ne mogu da vide Iranci jer je zabranjeno u Iranu.

Reditelju, koji je u tajnosti snimio film, zabranjeno je da radi u Iranu i da putuje u inostranstvo.

Panahi je uhapšen u martu 2010. godine dok je pripremao film odemonstracijama protiv tadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Sud mu je zabranio snimanje filmova u periodu od 20 godina, jer je optužen za protivrežimsku propagandu.

Od tada je iranski reditelj snimio tri dugometražna filma, među kojima je nagradjeni film “Taksi”. Sve filmove je uspeo da prebaci u inostranstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.