Evo zašto rimskim statuama odrubljuju glave - Razlog je genijalan, a ovo nikome ne bi palo na pamet

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 14:07

Evo zašto rimskim statuama odrubljuju glave - Razlog je genijalan, a ovo nikome ne bi palo na pamet

Ideje koje su se dosetili, sve je šokirala.

Skulpture bez glave su verovatno jedna od najznačajnijih obeležja rimske umetnosti i arheologije. Vreme nije uvek bilo blagonaklono prema umetničkim delima i istorijskim spomenicima, a muzeji širom sveta puni su primera statua i skulptura koje su na neki način oštećene. Često se može primetiti da im nedostaju delovi tela, poput ruku i nogu.

Opak, nije sva ova navodna šteta slučajna. Čini se da su Rimljani namerno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stvarali statue bez glava i to iz praktičnog razloga. Mnoge od njih pravili su tako da glava može da se odvoji.

To je zato što su Rimljani, pragmatičari, voleli da budu fleksibilni sa svojim umetničkim prikazima. Ili, jednostavnije rečeno, ako ste naručili skupu skulpturu popularne ličnosti ili heroja, šta se dešava ako taj heroj odjednom postane nepopularan?

Rešenje je jednostavno - samo skinete glavu i zamenite je bilo kojom najnovijom društvenom ikonom ili herojem. Umetnik treba samo da stvori idealizovano, standardizovano telo, obično obučeno u togu, a potom se dodaje ili oduzima glava.

Ova ugrađena fleksibilnost bila je posebno važna za rimsku kulturu, koja je čin zaborava ili izopštavanja činila jednim od značajnijih oblika kazne za one koji su u nemilosti. Prema pisanju "IFLScience", statue su uništene i obezglavljene da bi se uništila uspomena na osobu koju su prikazivali, što se često dešavalo kada je jedan car zamenio drugog ili je došlo do značajne promene režima.

Nisu sve skulpture napravljene za ovu fleksibilnost, tako da nije svaki primer bez glave dizajniran da završi na ovaj način. Odvojive glave nisu bile jedini delovi koji su mogli da se menjaju. Neke države su takođe imale odvojene ruke ili druge delove, ali su odvojene glave bile češće.

Za razliku od danas, gde osramoćena javna ličnost jednostavno gubi obraz, Rimljani bi mogli da odu korak dalje i potpuno skinu glavu.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.