Elijahova stolica i Slavimir Stojanović na festivalu u Mladenovcu

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Elijahova stolica" i Slavimir Stojanović na festivalu u Mladenovcu

Otvaranjem izložbe plakata Slavimira Stojanovića i postavke "Velikani Narodnog pozorišta na poštanskim markama" u Centru za kulturu Mladenovca večeras počinje šesti pozorišni festival "Teatar u jednom dejstvu", koji će trajati do 10. oktobra.

Prva predstava u ovogodišnjoj selekciji koja za temu ima "Identitet" je "Elijahova stolica" Jugoslosvenskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića, najbolja predstava nedavno završenog 45. Bitefa.

U konkurenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za najbolju predstavu je još pet komada: "Gospodin" Ateljea 212, "Ja i ti" Bitef teatra, "Heda Gabler" beogradskog Narodnog pozorišta, "Kao kroz staklo" Beogradskog dramskog pozorišta i "Ines de Kastro" Narodnog pozorišta iz Užica.

O najboljoj predstavi odlučivaće žiri u sastavu: Vladimir Stamenković, Ana Sofrenović i Milorad Đokić

Šesto izdanje festivala, čiji je selektor i umetnički direktor dramaturg Željko Hubač, prate izložbe, promocije knjiga o pozorištu, razgovori o identitetu na filmu i okrugli sto o identitetu domaćeg teatra.

Povodom teme festivala, Hubač je rekao da je priča o važnosti identiteta nacije obeležila odrastanje mnogih generacija koje su na Balkanu, poslednjih decenija, "svedoci (a bogme i učesnici) krvavih ratova započinjanih upravo pričom o specifičnostima identiteta neke nacije, dakle kolektiva u kojem je identitet pojedinca, naravno, u drugom planu".

"Ovogodišnji festival posvećujemo onima koji su u suštinskoj (i njihovom biću neophodnoj) potrazi za sopstvenim identitetom, ličnim primerom razbijali uvrežene društvene stege, onima koji su nametnute stereotipe kolektivnog identiteta shvatali kao sudbinski izazov", naveo je Hubač, uveren da "društvo koje se ne gradi na identitetu pojedinca, nema perspektivu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.