Dojenje za umetnost: Izložba žena koje doje na javnom mestu

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojenje za umetnost: Izložba žena koje doje na javnom mestu

U okviru ovogodišnjeg Festivala fotografije "Vizualizator", Centar za razvoj fotografije u saradnji sa neformalnim udruženjem UdruŽene organizuje izložbu "Šest fotografa za šest mama", koja će stanovnicima Beograda predstaviti jednu sasvim drugačiju sliku dojenja.

Izložba Šest fotografa za šest mama će biti otvorena u subotu 21. novembra u podne, na simboličnom mestu - u podzemnom prolazu na Terazijama i predstaviće fotografije: Jelene Jovanov, Marije Janković, Tamare >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dragović, Marka Cvetkovića, Dalibora Danilovića i Igora Pavićevića.

"U želji da sklopimo sliku dojenja na javnom mestu u Srbiji, organizujemo izložbu fotografija koja iznosi dojenje na svetlost dana. Na taj način pružamo podršku majkama koje se ne stide da javno pokažu svoju ljubav i brigu o deci, ne skrivajući čin koji predstavlja esencijalnu vezu majke i deteta", navode organizatori.

Fotografije odgovaraju na pitanja: Kako vidimo dojenje? Kako ga vide drugi oko nas? Da li se muški i ženski pogledi na dojenje razlikuju? Da li je dojenje nežnost, potreba, hrana ili možda umetnost? Zbog čega je dojenje na javnom mestu tabu tema i izaziva zgražanje javnosti, a stid majki?

Izložba će prikazati koliko različito posmatramo iste stvari; svaki fotograf je predstavio svoju ideju i doživljaj majke i deteta u intimnom činu dojenja. Ideja izložbe je da prenese poruku, da izmami osmeh ili suzu, da bude podrška ili provokacija, da bude povod za priču o tome.

Posetioci su dobrodošli da daju svoje tumačenje umetničkih fotografija i da komentare ostave na FB stranici UdruŽene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.