Direktorka Opere podnela ostavku zbog političkih igara

Izvor: Blic, 16.Nov.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka Opere podnela ostavku zbog političkih igara

Profesorka solo pevanja Katarina Jovanović više nije direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ona za „Blic" kaže da je u protekle dve godine nailazila na različite vrste opstrukcije unutar upravljačkih struktura nacionalnog teatra i da su njeni ambiciozni planovi o preporodu i modernizaciji uslova u kojima nastaje operska umetnost bili neprihvatljivi za ljude koji se zaklinju u prosperitet kulturne scene u Srbiji.

- Stanje u Narodnom pozorištu u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je katastrofalno, baš kao i na političkoj sceni u Srbiji. Sve moje predloge za poboljšanje uslova za umetničko stvaranje u tako delikatnom i važnom segmentu kao što je opera delovi Upravnog odbora u kojima sede politički aparatčici su pretvarali u političke igre.

Umesto da se Upravni odbor bavi kvalitetom predstava i obezbeđivanjem uslova za bolje produkcije i viši nivo umetničkog stvaranja, ti aparatčici zastupaju stranačke interese, pa na sednicama raspravljaju o strategijama delovanja i ideologijama njihovih partija - kaže za „Blic" Katarina Jovanović, i dodaje da je u takvim uslovima teško stvoriti značajnu opersku produkciju.

Ostavke i smene

u Narodnom pozorištu

- Kokan Mladenović je u julu 2008. godine podneo ostavku na mesto direktora Drame.

- Mladenovića nasledila Tanja Mandić-Rigonat; smenjena u januaru 2010. godine

- Nova direktorka Drame postala Ivana Dimić; podnela ostavku u aprilu ove godine.

- Konstantin Kostjukov u martu ove godine podneo ostavku na mesto direktora Baleta.

- Dejan Savić u februaru 2010. godine smenjen sa mesta direktora Opere.

- Katarina Jovanović nasledila Dejana Savića; podnela je ostavku 14. novembra 2011.

- Želela sam da u Beograd dovedem cenjena imena operske umetnosti na svetskom nivou i da publika vidi gala premijeru nove „Karmen" na velikoj sceni nacionalnog teatra, ali sam shvatila da bez razloga ulažem svoj umetnički kredibilitet u instituciju u kojoj su umetnički kriterijumi na znatno manjoj ceni od politikantskog natezanja. Svim članovima Opere Narodnog pozorišta želim mnogo sreće u njihovom umetničkom stvaranju u budućnosti - kaže Katarina Jovanović.

Momenat u kojem se odlučila na donošenje radikalnih odluka, sada već bivša direktorka Opere u Narodnom pozorištu opisuje kao jedan od najtežih u profesionalnoj karijeri,

a kao jedan od važnih razloga navodi nepostojanje komunikacije sa Božidarom Đurovićem, upravnikom Narodnog pozorišta.

- Očekivala sam da će da reaguje na strančarenje članova Upravnog odbora i da će svojim autoritetom pokušati da zaštiti umetničke standarde u važnoj instituciji kulture kakvo je Narodno pozorište. Ali to se jednostavno nije dogodilo - rekla je Katarina Jovanović

.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović nije želeo da komentariše navode bivše direktorke Opere, već je najavio pismemo saopštenje kada bude pročitao u novinama šta je Katarina Jovanović rekla.

Politika me ne zanima

"Ako direktorka Opere nema komunikaciju s upravnikom pozorišta, onda tu nešto debelo ne valja i ja u tome neću da učestvujem. Politički angažman me nikada u životu nije zanimao", kaže Katarina Jovanović.

Povezane vesti: Dragana del Monako u "Trubaduru" posle godinu dana Znam jednačinu između rada i kvaliteta na sceni

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.