Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delo srpske kompozitorke na Dan zaljubljenih u Bariju

Evropski orkestar će na Dan zaljubljenih 14. februara u Bariju izvesti delo kragujevačke kompozitorke Vojne Nešić, izabrano u konkurenciji 58 autora iz celog sveta.

"Reč je o delu 'Arabeskni koncert za klarinet i orkestar' i biće izvedeno pod dirigentskom palicom maestra Granceska Lentinija", rekla je Nešićeva u izjavi Tanjugu.

Naglašavajući da su za taj koncert izabrana dela sedam kompozitorki iz celog sveta, od kojih su tri iz Italije, Nešićeva je ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "da je to za nju veliki uspeh".

"Izbor je veoma težak i ja sam ispred amerikanki i kanađanki", navela je kragujevačka kompozitorka.

Vojna Nešić je rođena Kragujevčanka i redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, gde je i šef katedre za opštu muzičku pedagogiju.

Kompozitorka Vojna Nešić je pre pet godina osnovala i predsednica je jedinog Udruženja "Žena u muzici" na području nekadašnje Jugoslavije, čiji je cilj afirmacija žena kompozitora. Udruženje je pod direktnim patronatom italijanske Fondacije žene u muzici-

Reč je o organizaciji koja okuplja 116 organizacija tog tipa iz celog sveta i koja je počasni član UNESKA, u čijem je Komitetu počasni član Vojna Nešić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.