DŽON BERNSAJD DOBIO PESNIČKU NAGRADU

Izvor: TvojPortal.com, 22.Jan.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽON BERNSAJD DOBIO PESNIČKU NAGRADU

U Velikoj Britaniji je u ponedeljak, 16. januara objavljeno ime laureata prestižne pesničke nagrade Tomas Sternz Eliot ( T. S .Eliot Prize ) za 2011. G.Kako je javio Rojters ( Reuters ) nagradu jhe dobio škotski pesnik i prozni pisac Džon Bernsajd ( John Burnside, 1955,) za pesničku zbirku“Kost crnr mačke „( Blah Cat Bone ). Ranije je za tu zbirku Bernsajd dobio drugu britansku pesničku nagradu ,Forward Poetry Prize , koja se dodeljuje od 1991.g. Na taj način ,Bernsajd je postao drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << pisac koji je za jednu istu knjigu dobio obe nagrde- 2007. delo The Drowned Book Šona O'Brajana ( Sean O'Brien ) ovenčano je obema priznanjima.



Kako javlja Rojters , žiri nagrade je okarakterisao Bernasjadovu poeziju kao uzbuđujuću, prožetu ljubavlju, uspomenama o detinjstvu , tužnu i usamljeničku.
Laureat, pobednik, dobija novčani iznos nagrade u iznosu od 23 hiljade USA dolara ( 15 hiljada funti sterlinga) , dok ostalim pesnicima, finalistima, koji su prošli u uži izbor, pripada po jedna hiljada funti. Da podsetimo: sa finalnog spiska nominata za nagradu prošle godine su „pobegla“ dva kandidata-britanska poetesa Elis Osvald ( Alice Oswald) i australijski pesnik i romanopisac Džon Kinsela ( John Kinsella) u znak protesta protiv novog sponzora nagrade.

U početku je nagradu T.S. Eliot ,koju je ustanvilo Britansko pesničko društvo Poetry Book Society , osnovano 1953, a koja se dodeljuje od 1993. za najbolje pesničke knjige u godini objavljene prvi put u Velikoj Britaniji i Irskoj , sponzorovala država.Međutim 2011. država je prestala da finansira nagradu , pa je uprava bila prinuđena da potraži novog mecenu i našla ga- fond Aurum Funds.
Dosada su laureati ove prestižne pesničke nagrade bila tako značajna imena engleske književnosti za zbirke objavljene kao što su Šejmus Hini,Ted Hjuz,Kerol Eni Dafi, Don Paterson.
Da podsetimo:Eliotovu pesničku nagradu za 2010.g. dobio je pesnik Derk Volkot, (Derc Walcott ) , za zbornik pesama „Bele čaplje“ ( The White Egrets ) koju je žiri ocenio „kao potresno, riskantno i tehnički do savršenstva dovedeno delo velikog pesnika.“Volkot je dobio Nobelovu nagradu za književnost za 1992.g.

Nobelovac Derek Volkot , građanin Sent-Luisa , piše na engleskom jeziku, objavio je 30 knjiga pesama i više od 20 drama , a Eliota je dobio u sovjoj 84.g., predavao je književnost na Univerzitetu u Bostonu odakle je otišao 2007.g. Za 2009. godinu nagradu T.S. Eliot dobio je britanski pesnik Filip Gros ( Philip Gross) za zbornik poezije „Vodena glad“( The Water Table ).Predsednica žirija , Simon Artimaž ( Simon Artimage ), je ocenila pesništvo Grosa kao „prozračno i lakonsko“, ističući posebno:“Autor povlači paralelu između Velikog potpopa i dnašanjih mutnih zabrinuotosti o našoj sudbini, o planeti preko koje je prostrta voda .To je veoma zrela i do poslednjeg stiha uverljiva knjiga , koja nas ponekad uvodi u svet sanjarenja, ali koja poptuno osvetljava realne strane čovekovog bitisanja „.
Novčani iznos nagarde uručuje gospođa Valeri Eliot , udovica jednog od najznačajnijih engleskih pesnika u britanskoj itoriji , laureata Nobelove nagrada ( 1948.) , Tomasa Sternza Eliota.
Branko Rakočević

Tomas Sternz EliotDžon Bernsajd

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.