Izvor: Blic, 02.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudan muk među akademicima

Čudan muk među akademicima

Ne može se više ni prošetati Knez Mihajlovom a da ne čujete neki novi podatak, da ne kažemo trač, oko čuvenog konkursa SANU za zakup knjižare u zgradi akademije kojim su bili propisani precizni kriterijumi.

Glavni konkurenti su 'Narodna knjiga', čija je ponuda bila za 500.000 dinara veća od prve sledeće, 'Zavod za udžbenike i nastavna sredstva', kao najveći izdavač, 'Plato' kao izdavač sa najboljom knjižarskom mrežom u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Knjižara je, mešutim, dodeljena IPS 'Media' koji se svojom izdavačkom delatnošću preporučuje tek sa nekoliko slikovnica. Ali zato, kažu upućeni, ima zavidan asortiman torbi, kofera, kancelarijskog materijala... I, prirodno, digla se prašina i izdavači koji su ispunjvali sve kriterijume su se pobunili..

Kad smo zakucali na vrata Akademije, u nastojanju da čujemo komentar onih koji su doneli izvesno spornu odluku, ljubazni portir nas je telefonom spojio sa sekretaricom predsedništva koja je, takođe ljubazno, rekla kako je na tu temu već sve rečeno a akademici su okupirani poslom oko predstojeća dva simpozijuma.

U markantne momente ove priče treba ubrojiti i pismo Milička Mijovića gospodinu Nikoli Tasiću u kome, između ostalog, stoji da bi tu odluku valjalo preispitati jer tako visoka adresa kao što je SANU može postati predmet manipulacije. Ni 'Plato', odnosno čelnik ove kuće Bane Gojković, ne odustaje od insistiranja na javnosti i odgovornosti. Akademici, međutim, kao da nemaju nameru da objasne zašto nisu poštovali vlastite kriterijume, i zbog čega su se odrekli šest miliona dinara godišnjih prihoda, za koliko je ponuda Narodne kniige bila veća od prvog sledeće ponude. T. Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.