Crteži Ljubice Cuce Sokić povodom 100 godina od rođenja

Izvor: Studio B, 24.Nov.2014, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crteži Ljubice Cuce Sokić povodom 100 godina od rođenja

Povodom 100 godina od rođenja Ljubice Cuce Sokić danas će u Galeriji Haos biti otvorena retrospektivna izložba crteža te ugledne umetnice.

Među 202 crteža koji će biti biti predstavljeni na izložbi, publika će biti u prilici da vidi i one koje je Cuca Sokić napravila kada je imala 12, odnosno 14 godina, a sa kojima je konkurisala i na osnovu kojih je bila primljena u likovnu školu.

Autorka izložbe Borka Božović postavku je podelila po ciklusima, pa su prisutne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sve teme kojima se Cuca Sokić bavila: aktovi, pejzaži, apstraktne kompozicije, ilustracije.

Ljubica Cuca Sokić rođena je u Bitolju 1914. godine. Na beogradskoj Umetničkoj školi, nastavnički tečaj studirala je od 1930. do 1934. godine kod Bete Vukanović i Ljube Ivanovića, a akademski tečaj od 1934. do 1936. kod Ivana Radovića.

U Parizu je boravila od 1936. do 1939. godine, a prvi put je izlagala 1937. u Galerie de Paris sa grupom jugoslovenskih umetnika.

Prvu samostalnu izložbu slika, grafika i crteža imala je dve godine kasnije u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Jedan je od osnivača grupe Desetorica (1940) sa kojom iste godine izlaže u Beogradu i Zagrebu, a radila je kao profesor na Akademiji (Fakultet) za likovne umetnosti u Beogradu.

Za dopisnog člana SANU izabrana je 1968, a redovnog 1978. godine. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnica je brojnih nagrada.

Pored slikarstva dugi niz godina bavila se ilustracijom knjiga i časopisa, pretežno za decu i omladinu.

Izložba će trajati do 20. decembra.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Crteži Cuce Sokić u galeriji Haos

Izvor: Beta, 24.Nov.2014

BEOGRAD, 24. novembra 2014. (Beta) - Retrospektivna izložba crteža Ljubice Cuce Sokić biće otvorena u utorak, 25. novembra u 20.00 sati u beogradskoj galeriji Haos, povodom 100. godišnjice rodjenja umetnice, a biće izložena 202 rada koja do sada uglavnom nisu prikazivana publici...Galerista i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.