Ćilim namenjen grobnici proroka Muhameda na aukciji

Izvor: Blic, 19.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćilim namenjen grobnici proroka Muhameda na aukciji

Ćilim, koji je naručen u Indiji pre 150 godina da ukrasi grobnicu proroka Muhameda u medini naći će se na aukciji u Kvataru, javio je BBC.

Biserni ćilim Barode (grad indijske države Gujarat) napravljen je od, kako se procenjuje, dva miliona sićušnih, prirodnih zrna bisera, poznatih pod imenom Basra.

Ukrašen je stotinama dragog kamenja, uključujući dijamante, safire, rubine i smaragde.

Očekuje se da će početna cena ćilima biti oko pet miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolara, ali stručnjaci kažu da bi moglo da bude prodat za čak 20 miliona.

Ćilim je naručio indijski maharadža iz Barode, kako bi ga poklonio da ukrasi grobnicu proroka Muhameda.

Maharadža je umro i ćilim nikad nije bio isporučen. Ostao je u Indiji, a kasnije su ga članovi maharadžine porodice preneli u Monako.

Ćilim je napravljen krajem 1860-tih godina.

Aukcijska kuća "Sotbi" ponudiće ga na prodaju za nedelju dana u Dohi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.