Bugarska književnost u KC Grad

Izvor: B92, 27.Jun.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska književnost u KC Grad

Nakon kratkih uvoda u savremenu austrijsku i mađarsku književnu scenu, prolećni ciklus upoznavanja sa književnim susedima u KC Grad biće završen 28. juna razgovorom o bugarskoj literaturi.

Između ostalog, biće predstavljena Antologija savremene bugarske priče"Kristin, koja je mahala iz voza" (Kulturni centar Novog Sada, 2011), dve novele Borisa Hristova "Krtica/Dolina cipela" (Clio, 2000), kao i tri autora Geopoetike: Georgi Gospodinova, Aleka Popova i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandra Sekulova.

U razgovoru će učestvovati Mihajlo Pantić, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i priređivač Antologije savremene bugarske priče, Teofil Pančić, novinar i književni kritičar nedeljnika "Vreme". Ivana Stoičkov, prevoditeljka sa bugarskog i predavač na univerzitetu u Blagoevgradu.

Moderatorka razgovora je Tijana Spasić.

Nakon razgovora biće prikazan film "Zift" (2008), nastao po istoimenom romanu savremenog bugarskog pisca Vladislava Todorova. Crno beli neo-noir film sa nadrealnim prizorima socijalističke Sofije doneo je Javoru Gardevu nagradu za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Moskvi. Film je takođe bio kandidat za Oskara, i prvo bugarsko ostvarenje otkupljeno za mrežu HBO. Film se prikazuje na bugarskom jeziku, s engleskim titlom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska u Gradskoj knjižnici

Izvor: SEEcult.org, 27.Jun.2011

Bugarska književnost (i film) biće predstavljeni 28. juna u Gradskoj knjižnici u KC Grad u Beogradu, čime se, nakon kratkih uvoda u savremenu austrijsku i mađarsku književnu scenu, završava prolećni ciklus upoznavanja sa književnim susedima. Između ostalog, biće predstavljena Antologija savremene...

Nastavak na SEEcult.org...

Panorama

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 01:10

Kristin, koja je mahala iz voza: savremena bugarska priča, prir. Mihajlo Pantić, KC Novi Sad, 2011;..Svrha ovakvog izbora se u velikoj meri ispunjava u njegovoj informativnosti, odnosno u obaveštavanju srpskih čitalaca o autorskim ličnostima i poetičkim preokupacijama bugarske literature. Ali,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.