Bradić: Podsticanje bogatih da nešto vrate i daju za kulturu

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić: Podsticanje bogatih da nešto vrate i daju za kulturu

BEOGRAD – Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je u Skupštini Srbije da predloženi zakon o zadužbinama i fondacijama ima za cilj da podstakne istaknute i bogate pojedince da Srbiji „vrate I daju” nešto za buduća vremena.

Obrazlažući pred poslanicima taj zakonski predlog, ministar Bradić je rekao da srpska kultura ima brojne primere darodavaca koji su je gradili I da kultura bez njih ne bi bila ono što je danas.

Ministar je kazao da se danas više pažnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posvećuje donatorima I sponzorima, a da je institucija mecena pomalo zaboravljena.

„Tu oblast želimo da zaštitimo a istaknute pojedince želimo da ohrabrimo da njihovo delo bude sačuvano za buduće generacije, ali I da podstaknemo nove”, istakao je Bradić I dodao da predloženi zakon treba da postavi novi okvir za razvoj te oblasti.

Kako je navedeno u obrazloženju tog predloga zakona, cilj njegovog donošenja jeste omogućavanje pravnog okvira koji će biti podsticajan za razvoj zadužbinarstva i fondacija, kao i za njihovo transparentno upravljanje i poslovanje.

Predlogom zakona predviđeno je postojanje zadužbine i fondacije kao nedobitnih nevladinih organizacija, koje se osnivaju dobrovoljno i samostalne su u određivanju ciljeva i koji ne smeju biti u suprotnosti sa pravnim poretkom, niti usmereni na nasilno rušenje ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti Srbije, kršenje ljudskih prava ili izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Zadužbina se definiše kao pravno lice kojem je osnivač namenio određenu imovinu, najmanje 30.000 evra, radi dobročinog ostvarivanja opštekorisnog cilja ili privatnog interesa, koji nije zabranjen Ustavom Srbije ili zakonom, što je novina u srpskom pravnom sistemu, dok se pod fondacijom podrazumeva pravno lice bez osnovne imovine takođe osnovano radi ostvarivanja opštekorisnog cilja.

Tanjug

objavljeno: 03.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.