Božja čestica je tu negde!

Izvor: TvojPortal.com, 14.Dec.2011, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božja čestica je tu negde!

/press online/ Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) izjavili su juče da su pronašli naznake, mada ne i nepobitne dokaze, o postojanju Higsovog bozona, elementarne čestice koja predstavlja kariku koja nedostaje u standardnom modelu fizike, a popularno je nazvana „božja čestica"


Fabjola Đanoti, vođa eksperimenta Atlas u Velikom hadronskom sudaraču, nedaleko od Ženeve, kazala je da je signal centriran na oko 126 gigaelektronvolti.
Bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << bi lepo da bude tu
- Mislim da bi bilo veoma lepo od Higsovog bozona da bude tu - rekla je Đanoti na seminaru, na kom su predstavljeni rezultati dosadašnje potrage za božjom česticom, i dodala da je još prerano za donošenje definitivnih zaključaka i da je potrebno sprovesti još istraživanja i prikupiti još podataka.
Ona je rekla i da će sledećih nekoliko meseci biti veoma uzbudljivo.
- Ne znam kakvi će biti rezultati - zaključila je naučnica.
Cigla od koje je sagrađen svemir
U žargonu fizičara nazvan ciglom od koje je sagrađen svemir ili božjom česticom, Higsov bozon je, u teoriji, nastao iz Velikog praska pre 13,7 milijardi godina i zajedno sa letećim otpadom stvorio galaksije, zvezde i planete. Do sada, međutim, u poslednje četiri decenije od kada je prvi put formulisan, Higsov bozon niko nikada nije video, a još manje dokazao njegovo postojanje.
 
Higsov bozon je u teoriji čestica koja daje masu svim ostalim fundamentalnim česticama. Njegovo otkriće bi definitivno potvrdilo sadašnja znanja o česticama kao što su elektroni i protoni, mada bi eksperimenti u CERN-u mogli, takođe, da dokažu da on zapravo uopšte i ne postoji, što bi primoralo fizičare da redefinišu standardni model.
- Preuranjeno je govoriti o postojanju Higsove čestice, čije naznake naučnici CERN-a tvrde da su pronašli - rekao je Dragan Popović iz Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu.
Opširnije

svetnaukanaucniciCERNbozja cesticahigsov bozonnagovestaj otkrica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.