Bolivija skinula veo tajne sa Čeovih beležnica

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolivija skinula veo tajne sa Čeovih beležnica

Bolivijske vlasti obelodanile su sadržaj beležnica koje su pripadale argentinskom revolucionaru Ernestu Če Gevari, čiji neki delovi do sada nikada nisu bili objavljeni, javljaju agencije.



Od 1986. godine vlada u La Pazu čuvala je dragocene arhivske dokumente u jednom sefu u centralnoj banci Bolivije. Lične Čeove stvari, među kojima jedan dnevnik, brojni zapisi i nekoliko crno-belih fotografija, bili su zapečaćeni i zaštićeni od pogleda javnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Objavljeno je više transkripcija tog intimnog dnevnika, ali javnost će po prvi put imati pristup rukopisima", izjavio je pomoćnik bolivijskog ministra za kulturu Pablo Gru.

Ernesto Gevara bio je poznat po tome što je veoma voleo da piše. Neki njegovi zapisi poslužili su kao osnova za igrani film "Dnevnik motociklista" snimljen 2004. godine. Film govori o jednom malo poznatom periodu iz života legendarnog revolucionara, odnosno njegovom putovanju kroz Južnu Ameriku, na koje je 1952. krenuo sa prijateljem Albertom Granadom kada je imao samo 23 godine.

Ernesto Če Gevara okončao je život u Boliviji, gde je kao vođa ustanika ubijen 9. oktobra 1967. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.