Black Coffee, Hidden, Fam i Ellen Allien tokom Produženog vikenda u Barutani

Izvor: B92, 22.Maj.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Black Coffee, Hidden, Fam i Ellen Allien tokom Produženog vikenda u Barutani

Predstojeći vikend u urbanom letnjem klubu Barutana počinje dan ranije, a tokom te tri večeri posetioce očekuje najfiniji haus zvuk, moderni trep i hip hop, kao i berlinski tehno.

U četvrtak, 23. maja nastupiće kralj haus zvuka, Black Coffee, kreativni genije i jedan od apsolutnih fenomena savremene elektronske scene. Beogradskoj publici predstaviće svoj karakterističan zvuk koji sadrži neisiljenu afričku esenciju savršeno se uklapajući sa tradicionalnim house vajbom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kroz jedan od svojih gotovo spiritualnih setova. Te večeri za di-džej pultom će mu se pridružiti uspešni producentski projekat IDQ iza kojeg stoje Igor Puljić aka DJ Pookie, Alex Milićević i Dragan Ražić, miljenik domaće publike i jedan od najaktivnijih di-džejeva Marko Milosavljević, kao i i mladi di-džej i producent Coeus.

Dan kasnije, u petak, 24. maja, posetioce Barutane očekuje velika HiddenBg x FAM žurka, kada će nastupiti FAM di-džejevi: XoXo, Enzzy i Smeng uz specijalne goste, dok će Hidden kolektiv predstaviti: Sumatran, Vojkan Bećir, Mikail The Great i Memet. Te večeri, na dve bine, smenjivaće se klupska elektronska muzika, kao i selekcija najaktuelnijih svetskih trep hitova prošarana modernom domaćom hip hop produkcijom.

Subota, 25. maj rezervisan je za nemački tehno zvuk, kada će u okviru turneje Alientronic Album Tour, nastupiti heroina berlinske elektronske scene, Ellen Allien, vokalista, producent, di-džej i vlasnica izdavačke kuće. Domaću podršku pružiće joj beogradski producenti i di-džejevi Mihajlo i Alexandar Ivković.

Black Coffee je jedan od najtraženijih izvođača, a njegova turneja se sastoji od preko 250 nastupa godišnje, od kojih su najbitniji povratak na festival Coachella, Tomorrowland, rezidentura u klubu Wynn u Las Vegasu, njegove večeri na Ibici, kao i nastupi na festivalima i klubovima na četiri kontinenta. Posebno je ponosan što je bio organizator i domaćin žurke Black Coffee Block Party na kojoj je 30 hiljada ljudi igralo na ulicama Johanesburga i Durbana. Pripada grupi retkih izvođača koji iskreno razumeju preciznu funkciju muzičkog disk džokeja, on jednostavno ne meša pesme, on ih ponovo interpretira, prilagođava i usklađuje u muzičke setove na svoj veoma specifičan način. U njegovim najčešće dugim miksevima nezaobilazno se čuju remiksi vanvremenskih pesama poput „Purple Rain“, „Ain’t No Sunshine When She’s Gone“, kojima on na neki način udiše potpuno novi život i implementira ih u svet elektronske muzike. Svoj muzički stil opisuje kao deep house protkan prefinjenim perkusijama sa uvek prisutnim melodijama i vokalima. Poznat je po hitovima kao što su „Superman“, „Turn Me On“ i „Crazy“.

Black Coffee je tokom godina osvojio brojne nagrade. U želji da pomogne mladima, zajedno sa SAE institutom u Južnoj Africi pokrenuo je program Black Coffee Foundation Scholarship, kako bi pomogao studentima produkcije zvuka koji nisu u mogućnosti da finansiraju svoje školovanje.

Ellen Allien sa nepunih 20 godina odlazi u London, gde otkriva elektronski zvuk. Početkom 90-ih godina, vraća se u rodni grad i pridružuje se stvaranju tehno scene Berlina, kao rezident u kultnim klubovima Tresor, Bunker i E-Werk. Neko vreme je na radiju Kiss FM vodila emisiju Braincandy, a vodila je i istoimenu izdavačku kuću, da bi 99-te godine osnovala čuveni imprint BPitch Control, koja je jedna od najvažnijih etiketa u istoriji tehna i proslavila je brojna imena kao što su Paul Kalkbrenner, Modeselektor, Apparat i Ben Klock.

Kao osoba koja trendove ne prepoznaje već ih kreira, Ellen Alien je tokom poslednje dve ipo decenije pomogla u oblikovanju globalne scene kakvu poznajemo. Ova inovativna veteranka i dan danas probija granice žanra oštrim i zavodljivim pristupom zvuku. Njena muzika bi se mogla okarakterisati kao kombinacija moćnog, mehaničkog i plesnog tehno zvuka, začinjenog sa elektro i IDM elementima. Početkom ove godine Ellen Allien pokrenula je novi lejbl UFO Inc, dok će par dana pre dolaska u Beograd objaviti svoj osmi solo album koji nosi naziv „Allientronic“. Album je snimljen krajem 2018. godine u Berlinu, i nastavlja njen izvanredni tempo produkcije, prateći album „Nost“ iz 2017. godine. Na albumu se prepliću razni žanrovi, od tehna, preko elektra, pa sve do ambijentalnog zvuka, a prvi singl koji najavljuje novi materijal je „Stimulation“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.