Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baština u digitalnom ruhu

Probrani sadržaji iz raskošne kulturne riznice Srbije biće predstavljeni na internetu, pod okriljem „Srbija foruma”

Kako svetu najpodesnije dočarati našu kulturnu baštinu?

U zamašan poduhvat, pod imenom „Srbija forum” (Serbia-Forum.org), upustio se Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti, okupivši ključne naučne i kulturne ustanove i ugledne istraživače. Na jednom mestu, u digitalnom obliku, javnosti se prikazuje bogato kulturno-istorijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nasleđe naše zemlje.

Jedna od osnovnih zamisli jeste napraviti zbirku digitalnih sadržaja pod kontrolom državnih institucija. Za razliku od drugih javnih kolekcija znanja na internetu („Vikipedije”, na primer), „Srbija forum” polazi od pretpostavke da, iako je poželjno da sve bude svima dostupno, pojedine materijale nije uvek moguće izložiti bez ikakvih uslova (slobodno korišćenje). Stoga se omogućuje postavljanje željenih priloga pod različitim pravnim odredbama, uključujući slobodan pristup.

I više od toga: ponuditi svim znatiželjnim ljudima na planeti što vrednije i pouzdanije prikaze iz domaće raskošne kulturne riznice. U najkraćem: manje i bolje. Zato je veoma važno priloge prilagoditi različitim govornim područjima, u čemu će vodeću ulogu imati stručnjaci Filološkog fakulteta u Beogradu.

U tehničko-tehnološkom pogledu predviđena su unapređenja i poboljšanja u odnosu na predstavljanje drugih kulturnih baština. Naime, koristiće se najsavremeniji postupci semantičkog pretraživanja koji korisnicima olakšavaju da očas pronađu tražene i srodne pojmove.

Pored knjiga, spisa, dokumenata i slika iz naše istorije, „Srbija forum” ima enciklopedijski odeljak, u koji će stručni saradnici i obični korisnici moći na najbolji način da predstave i objasne pojmove, ličnosti i događaje. I u ovom delu se očekuju raznovrsne novine u vidu praćenja stručnog profila korisnika i promena (evolucije) tema i pojedinih članaka.

„Srbija forumom” rukovodiće stručna redakcija, zadužena i odgovorna da verodostojnost svakog podatka i činjenice.

Pomenuti poduhvat podržale su brojne državne ustanove kulture i nauke, među kojima su Narodna biblioteka Srbije, Arhiv Srbije, Biblioteka SANU, Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu, Istorijski arhiv Beograda, Vizantološki institut SANU, Arheološki institut SANU, Beogradski univerzitet, Matematički fakultet, Filološki fakultet, Fakultet političkih nauka.

Ispunjavanje preuzetih zadataka nadziraće profesor dr Veljko Milutinović, sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, i dr Zoran Ognjanović, naučni savetnik Matematičkog instituta.

„Srbija forum” blisko sarađuje s programom digitalizacije nacionalne naučne i kulturne baštine, koji predvodi profesor dr Žarko Mijajlović, sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, a u međunarodnim razmerama Evropskom akademijom (AcademiaEuropaea), „Austrija forumom” i nizom sličnih nacionalnih stremljenja u nastajanju. Novčano ga delimično potpomažu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Ministarstva prosvete i nauke, a u njegovo ostvarenje uključiće se četiri mlada istraživača na doktorskim studijama.

Prvo javno predstavljanje odigralo se 6. aprila u okviru obeležavanja dana Narodne biblioteke Srbije.

Sve institucije i pojedinci koji žele da se priključe treba da se obaveste na sajtu: serbia.forum@mi.sanu.ac.rs.

Stanko Stojiljković

objavljeno: 30.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.