Basne o komunizmu Slavenke Drakulić

Izvor: B92, 07.Avg.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basne o komunizmu Slavenke Drakulić

Izdavačka kuća "Rende", poznata po afirmisanju pisaca iz svih bivših republika Jugoslavije, koja je objavila sada već kultno delo "Leksikon Yu mitologije", u saradnji sa "Postcriptumom" iz Zagreba, u svojoj exYu ediciji "Ledolomac" objavila je kao 42. naslov "Basne o komunizmu" Slavenke Drakulić.

Slavenka Drakuliuć (62) pripada grupi hrvatskih književnica koje su u godinama koje su prethodile raspadu SFRJ bile žigosane od strane proustaških snaga za "izdajnice" i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobile su epitet "veštice", pa su otišle u emigraciju.

Rođena Riječanka, Drakulićeva je diplomirlaa komparatistiku i sociologiju u Zagrebu i uključila se kao novinar u prve feminističke redove ondašnje Jugoslavije. Kao novinar kultnog dvonedeljnika "Start" i "Danasa" pisala je pre svega o položaju žena i "ženskim temama", ali je skrenula na sebe pažnju zapadnih intelektuilanih krugova knjigom "Kako smo preživeli komunizam i pri tome se smejali".

Po dolasku Franje Tuđaman na vlast i na samom početku rata, emigrirala je u Švedsku gde je pisala za nemačke i skandinavske medije, oštro kriitkujući zbivanja na tlu nekadašnje domovine. Ratna zbivanja je takođe sagledavla iz feminističkog ugla, posebno se baveći stradanjima žena.

Napisala je nekoliko dokumentarističkih knjiga o zbivanjima na tlu nekadašnje Jugoslavije tokom 90-tih, ali ne samo o sukobima, već i o problemima postkomunističke tranzicije. Objavila je i nekoliko knjiga eseja i romane, a najnoviji je "Fridin krevet" (2008) o tragičnoj sudbini meksičke umetnice Fride Kalo, koja je poslednjih godina života bila trajno vezana za postelju.

Prošle godine je objavila knjigu koja je na Zapadu dobila naslov "Stručno vođenje kroz Muzej komunizma", a u izdanju "Rendeta" su to "Basne o komunizmu".

Autorka piše o svojoj staroj temi - propasti komunizma - ali na novi način, jer umesto ljudi naratori su životinje koje pričaju o svom "životu" u bivšim komunističkim zemljama i kako žive danas, jer stalno tragaju za odgovorima na pitanja: da li je okretanje demokratiji i kapitalizmu donelo stvarni boljitak i da li je ideja o socijalnoj pravdi zauveki izgubljena?

Knjiga se sastoji od šest basni u kojima glavni junaci iz životinjskog carstva pokazuju koliko su oštroumni posmatrači i svedoci.

Krtica pripoveda o Demokratskoj Republici Nemačkoj i Berlinskom zidu, miš koji živi u ormaru Muzeja komunizma bavi se Čehoslovačkom, za Albaniju je zadužen gavran koji je prisustvovao samoubistvu premijera, mačka generala Jaruzelskog upoznaje nas sa njegovim dilemama u vezi sa uvođenjem vanrednog stanja u Poljskoj, pas nam pripoveda o Rumuniji i bračnom paru Čaušesku, a na bivšu Jugoslaviju podseća nas Titov papagaj Koki, koji živi na Brionima, pa stoga ne zaobilazi ni Tuđmana i Mesića.

Izdavača očekuje da će knjiga privući interesovanje mlađe generacije, jer se iz nje može saznati mnogo o životu u komunizmu, kako se, na primer, živelo bez banana, a stariji će se podsetiti nekih prošlih vremena i sopstvenih života u njima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Basne o komunizmu hrvatske književnice

Izvor: Glas javnosti, 08.Avg.2011, 07:11

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Rende", poznata po afirmisanju pisaca iz svih bivših republika Jugoslavije, koja je objavila sada već kultno delo "Leksikon Yu mitologije", u saradnji sa "Postcriptumom" iz Zagreba, u svojoj edžYu ediciji "Ledolomac" objavila je kao 42. naslov "Basne o komunizmu" Slavenke...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.