Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan Pops

Balkan Pops

Na većini TV kanala postoji, ako se samo malo pažljivije pogleda, sličan problem: nedostatak volje da se otvore vrata iza kojih stoje izazov, neizvesnost i uzbuđenje. Pre godinu dana (za sada) kablovski i satelitski (W2) muzički kanal 'Balkanmedia' startovao je sa idejom objedinjavanja kompletnog prostora nekadašnje Jugoslavije – reč je, sada je već potpuno izvesno, o čistom potezu, čiji motivi nemaju veze ni sa politikom, ni sa nostalgijom, ni sa nižim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << interesima. Motivi su, dakle, bili isključivo programske prirode (već ta činjenica je bitno osveženje medijskog prostora), a realizacija, uz puno uvažavanje specifičnih žanrovskih okolnosti u regionu, kao i izrazite nesrazmere između profitabilnosti i kvaliteta, na nivou koji zaslužuje pažnju i poštovanje. Prošle nedelje održana promocija nove emisije 'Hitmetar' prvi je u najavljenom nizu znakova da se 'Balkanmedia' od interaktivne 'reke sportova' (gledaoci mogu SMS porukama birati šta će da gledaju) postepeno transformiše u kompleksnu muzičku televiziju, od koje tek treba očekivati prijatna i značajna iznenađenja. Premijerni 'Hitmetar' snimljen je u prestižnom beogradskom studiju Vision Team i biće emitovan 26. novembra u 21h uz učešće najvećih hip hop zvezda regiona (Marcello, Sky Wikluh, Edo Maajka, Frenkie), Ane Stanić, Ivane Kindl i grupa Vrooom, Neverne bebe, Irina i vi, Sikter, Letu štuke, Regina, Let 3 i Van Gogh. Koncept univerzalnosti muzike umesto žanrovske uskogrudosti, razboritih kriterijuma umesto beslovesne nekritičnosti i tolerancije umesto sukoba, čvrst je i neobično zdrav temelj na kome 'Balkanmedia', uz svu raspoloživu podršku, može i treba da gradi dalje.

Mocart i cenzura

U godini kad se slavi 250. godišnjica od rođenja genijalnog Volfganga Amadeusa Mocarta, jedno njegovo delo našlo se na udaru cenzure, i to u onom najopakijem vidu: samocenzure. Mocart se po ko zna koji put pomerio u kolektivnoj grobnici. U jeku priprema scenske postavke ređe izvođene Mocartove opere 'Idomeneo' na programu čuvene Berlinske opere, javili su se panični glasovi da bi muslimanski ekstremisti, čije akcije odbrane Alahovog lika i dela sve češće potresaju savremeni svet, mogli da ugroze normalno izvođenje ovog dela. I to samo zato što je u ovoj romantičnoj operi Mocart zamislio da se u jednoj sceni pred gledalištem pojave poprsja osnivača velikih religija, među njima i Alahovo.

Uprava Opere je samoinicijativno obustavila rad na postavci 'Idomenea', ali su se javili i druga kulturološka tumačenja koja su upozorila na nesagledivu štetu od ovakvog presedana. I nakon nekoliko meseci, uprava Bečke opere donosi odluku da se ipak nastavi sa probama 'Idomenea'. Što je još zanimljivije, u međuvremenu nije bilo nikakvih vidnijih naznaka da bi radikalni islamisti mogli da ometu ili ugroze izvođenje Mocartove opere!

To je samo još jedan novi dokaz u kakvoj paranoidnoj atmosferi živimo. Snažan protest nemačke kulturne javnosti protiv ovog čina preventivne cenzure ukazao je da multikulturni i multikonfesionalni svet ne bi smeo da upadne u klopku revizije i podozrivosti prema najznačajnijim stvaraocima kao što su Šekspir, Rable, Servantes, Svift... Sve do našeg Andrića koji je već jednom bio napadnut da je njegovo delo u Bosni nanelo više zla od nekih rušilačkih pokreta.

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.