Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 01:08

Baletska zvezda Sergej Polunjin za RTS: Ples je jedinstveni jezik

Sergej Polunjin nastupa večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru Donatorske večeri svoje fondacije. Za RTS je rekao da je cilj osnivanja fondacije bila potraga za mladim talentima, ali i podrška već ostvarenim plesačima.
Strmoglavi uspeh, skandali, otkazi, ugovori s najvećim baletskim kućama i samostalne produkcije, opisuju karijeru Sergeja Polunjina.

Koreograf i vanserijski izvođač oprobao se i u holivudskim filmovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a nedavno je odlučio da se ponovo vrati plesu.
"Mogao sam da se usmerim samo na filmove, odlučio sam da se fokusiram više na ples. Uostalom, balet mi je omogućio da se bavim i drugim stvarima. Ples je takođe i jedinstveni jezik koji nam omogućava da istražujemo, ali i da kažemo mnogo stvari. Trenutno sam veoma srećan što sam odlučio da ostanem u umetnosti igre", kazao je Sergej Polunjin.
Od potrage za mladim talentima do podrške ostvarenim plesačima, uz nadogradnju same baletske umetnosti, sve je to Polunjin imao u vidu kada je pre dve godine osnovao Fondaciju.
Smatrao je da je svet klasičnog baleta hijerarhijski i da kruta ograničenja često onemogućavaju ispoljavanje talenta i realizaciju svih ideja. Fondacija je sa radom počela u Beogradu.
"Prvu decu koju smo sponzorisali su deca iz Srbije koja pohađaju baletske škole širom Evrope i dobijaju stipendije za školovanje. Tražimo talentovane, nadarene plesače da učestvuju u mojim produkcijama, a na taj način stvaram saradnike i spajam umetnike. Zajedno kreiramo nastupe koji uključuju scenu, svetla, muziku i igru. Svaki medij koristimo da proizvedemo nešto novo. Moja ideja je da baš to razvijam u Fondaciji jer samo tako idemo napred", kazao je Polunjin.
Večerašnji nastup na sceni Narodnog pozorišta značajan je za domaći balet i za samog Polunjina. Beogradska publika ga je na prethodnom nastupu pozdravila ovacijama. A to ga posebno motiviše.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.