Baletska predstava  Grk Zorba sutra u Srpskom narodnom pozorištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baletska predstava "Grk Zorba" sutra u Srpskom narodnom pozorištu

Pre 25 godina, 1.decembra 1994. godine, bio je premijerno izveden balet Srpskog narodnog pozorišta "Grk Zorba" najpoznatijeg grčkog kopozitora Mikisa Teodorakisa. Tim povodom Balet SNP-a, izvođenjem "Zorbe" sutra će obeležiti ovu godišnjicu. Dirigent je Aleksandar Kojić, u ulogama su: Andrej Kolčeriju (Zorba), Ana Đurić (Marina), Samjuel Bišop (Nik), Katarina Kljajić (Madam Ortans), Milan Ivan (Pavlos).

Nikos Kazancakis, grčki pisac 20. veka, jedan od najviše prevođenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autora novije grčke književnosti i autor romana Doživljaji Grka Zorbe (1946), zabeležio je kako mu se u životu često događalo da se stidi što je učinio radost svojoj duši, a da, pri tom, nije uspevao da ostvari najviši zanos – samu suštinu života; ali nikad nije osećao takvo uniženje svoje duše kao pred Zorbom. Zorba je za njegovog tvorca onaj koji poseduje sve što je piscu neohodno da bi bio izvoran, sve što je čovek, onako nesrećan i uplašen, savladao svoj životni put: on je prostodušan, onaj koji opštim i svakodnevnim elementima daje čednost, iz čijih grudi izbija smeh, onaj koji ruši sve bedeme – moral, religiju, otadžbinu. Zorba postaje legenda.

Kompozitor Mikis Teodorakis je besplatno dao ekskluzivna prava da Srpsko narodno pozorište izvodi projekat Grk Zorba kako u Novom Sadu, tako i u beogradskom Centru "Sava". Srpsko narodno pozorište je premijerno obnovio balet "Grk Zorba", na sceni "Jovan Đorđević" u subotu, 8. oktobra 2016. godine, a prva repriza je bila tri dana kasnije, 11. oktobra.

Na jednoj od proba, u razgovoru sa koreografom Krunislavom Simićem je rekao:

"Postoje izmene u odnosu na raniju koreografiju. Radi se potpuno nova scenografija, mizanscen i brojni kostimi jer učestvuje više od pedeset članova Baleta. Nov Grk Zorba nije samo obnova, on je kao polupremijera. Stasali su novi baletski prvaci, solisti i članovi ansambla pa je i baletska podela drugačija. Ima se u vidu i nova generacija publike, pa se shodno tome, primenjuje i savremen pristup, uobličava se u novu formu. Ono što se ne menja, to je priča o iskrenom prijateljstvu, čistoj emociji, ljubavi, životnoj radosti", istakao je Teodorakis.

Grk Zorba je zanimljiva priča o prigušenim strastima i njihovim eksplozijama, to je "priča sa Krita o patrijarhalnim zabludama što proističu iz okoštalih običaja i ponašanja, priča u kojoj strasti pogrešno motivisanih seoskih žitelja vode ka tragičnom ishodu. Grk Zorba i njegov prijatelj Nik savlađuju užas i vlastito očajanje, preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volje za suživotom i prijateljstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki".

Ovaj baletski spektakl u dva dela izvodi se po libretu Krunislava Simića, Dušana Belića, direktora projekta, Hadži Zorana Lazina, producenta, i Serža Vafijadisa (1926-2005), umetničkog konsultanta i supervizora. Koreograf i reditelj je Krunislav Simić koji je za ovaj koreografski koncept, kao i za razvoj celokupnog baletskog ansambla, nagrađen najvišim priznanjem SNP-a, Zlatnom medaljom "Jovan Đorđević", 2011.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.