Anita Mančić: Nagrada Žanka Stokić nosi odgovornost

Izvor: Blic, 29.Mar.2015, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anita Mančić: Nagrada "Žanka Stokić" nosi odgovornost

Danas u Narodnom pozorištu Beograd proslavljenoj glumici Aniti Mančić svečano je uručena prestižna glumačka nagrada “Žanka Stokić”

U izjavi za “Blic” tim povodom naša čuvena glumica je rekla:”Kada sam pre izvesnog vremena čula vest da sam laureat nagrade „Žanka Stokić“ bila sam veoma zatečena. Čovek o sebi, u takvim momentima, ne retko misli da je isuviše mlad za takvo priznanje. Međutim, kad se osvrneš vidiš da je možda baš ovo pravi trenutak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jer, ova nagrada osim časti i radosti nosi sa sobom i veliku odrgovornost. Zato je možda je najbolje dobijati ovakve nagrade u trenutku najveće umetničke snage, onda kada tu odgovornost možeš da ostvariš.“

Upitana koji joj je osnovni utisak kad se osvrne na svoj dosadašnji  opus, rad, pređeni put,  Anita Mančić kratko kaže „Trajanje“ a zatim dodaje „Trajanje u vremenu. Moje vreme, kao i Žankino, nosi stalno neku borbu. Mi smo svedoci burne istorije. Kroz dela slikara, pisaca, kompozitora mi sagledavamo svedočanstva o određenim vremenima, ali pozorišni glumac razmenjuje svoj utisak o vremenu onoliko koliko traje jedna predstava.“

Anita Mančić podseća da je Žanka bila žrtva jednog sistema, dodaje da naše vreme takođe ima svoje vapaje ali  naglašava da nagradu i svečanost uručenja ne treba  obeležiti tom senkom.

Nagradu dodeljuju Kompanija “Novosti”, Narodno pozorište i Grad Požarevac, a o ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u sastavu: v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti” Ratko Dmitrović, upravnik SNP Aleksandar Milosavljević, glumica Mira Banjac, prošlogodišnji laureat i Mira Stupica, počasni doživotni član žirija.

Nagrada “Žanka Stokić” ustanovljena je u znak sećanja na jednu od najznačajnijih srpskih glumica prve polovine 20. veka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.