Izvor: RTS, 21.Jan.2021, 21:54

"Ana Karenjina" u Nišu posle 80 godina

Posle 80 godina, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu – Ana Karanjenina. Anu igraju dve glumice: Dragana Mićalović, kao gošća, i Katarina Arsić, tako da će, prema rečima reditelja Irfana Mensura, niška publika dobiti praktično dve predstave.
Tragična ljubav, društvene okolnosti, pravo na slobodu izbora – sve je to vanvremenska priča o Ani Karenjinoj.

"Moja lično, u mojoj glavi, onako kako sam ja dozvolila sebi da je upoznam, jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedna velika čista ljubav kojoj je nametnuta takva sudbina i, nažalost, ona je platila svojim životom zbog toga što je izabrala", smatra glumica Dragana Mićalović.
Niška predstava je prvenstveno priča o ljubavi, bez obzira na višeslojnost čuvenog Tolstojevog romana, koji je obeležio ruski realizam.
"Kad sam posle toliko godina ponovo uzeo 'Anu Karenjinu' u ruke, ja sam se dugo kolebao kojim putem da krenem, mislim da sam pronašao jedini mogući put što se tiče mene a i ansambla, jer kažem da je to zajednička predstava, a to je da u podnaslovu moje dramatizacije napišem da je to celovečernji komad o ljubavi", ističe reditelj Irfan Mensur.
Priča se, možda nepravedno, mnogi će reći čak i površno, svodi na pitanje da li je Ana preljubnica ili samo žena koja voli.
"Ako me pitate kao Karenjina, njenog muža – preljubnica, a ako mene pitate privatno, mislim da je to žena koja želi svoju slobodu", kaže glumac Dejan Cicmilović.
"S obzirom na to da je ovo sad negde desetak minuta pred početak predstave, Ana je moja najveća ljubav na svetu", kaže glumac Miloš Cvetković.
Zbog epidemije, niško Narodno pozorište je održalo više pretpremijera "Ane Karenjine", a zbog dve glumice u naslovnoj ulozi, premijera će se održati naredna dva dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.