Izvor: Arte, 26.Nov.2015, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambrotipija / radionica mokrog kolodijumskog procesa

Grupna izložba ambrotipija/radionica mokrog kolodijumskog procesa u okviru projekta Foto narativi u galeriji Process, Kralja Petra 71. Otvaranje izložbe 26. novembra u 20h, i trajaće do 2. decembra, svakog dana od 20h do 2h.

Radionica Mokri kolodijum i cijanotipija je u aprilu 2015. godine okupila 17 učesnika, tokom tri dana trajanja radionice u okviru projekta Foto-Narativi. Prvog dana na uvodnom predavanju i javnom pozivu u KM8 (Kraljevića Marka 8) je učestvovalo oko 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << polaznika i zainteresovanih učesnika na kom je Darko Ilić, prezentovao tehniku i postupke izvođenja mokrog kolodijuma, kao i snimanje grupne fotografije u ulici. Naredna dva dana su učesnici savladavali i tehniku cijanotipije ponaosob u laboratoriji Lab-Darkroom. Mokri kolodijumski proces je stara fotografska tehnika nastala sredinom XIX veka. Celokupan proces se izvodi ručno uz pomoć nitroceluloze rastvorene u smeši etar-etanol sa solima jodida i bromida, koje se nanose najčešće na staklo, metal ili drugi materijal. Ploča se potom potapa u rastvor srebro-nitrata i u tamnoj sobi smešta u odgovarajuću kasetu kako bi se iznela i smestila u velikoformatnu kameru koja je prethodno podešena, a kadar spreman. Nakon uslikavanja, ploča i dalje u kaseti, prenosi ponovo u mračnu sobu, razvija solima gvožđa određeno vreme (posmatranjem), razvijanje naglo prekida vodom, ispira i fiksira. Konačno, posle svega ovoga dobija se jasna slika. Dobro ispere, osuši i nanosi sandarak lak. Celokupan proces uslikavanja, razvijanja i fiksiranja mora se obaviti dok je ploča mokra. Na ovaj način smo dobili unikatnu sliku, ručno izrađenu uz pomoć gotovo samo rastvora.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Izložba Fashion: Odeća i crteži inspirisani modom

Izvor: Lepota i zdravlje, 26.Nov.2015

Goran Kosanović, umetnik poznat po smelim i raznorodnim likovnim istraživanjima, ovoga puta se beogradskoj publici predstavlja sa dve samostalne izložbe. Otvaranje izložbe “Fashion” u Etnografskom muzeju je u utorak 1. decembra u 20 h. Izložba traje od 1. do 9. decembra 2015. godine. Foto: PR Izložbom...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.