Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2019, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g.Irineja, a  povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata iz štampe je izašla publikacija „Album sećanja na naše pretke iz prvog svetskog rata“. Publikacija-katalog predstavlja rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ i prikaz je prvorazrednih svedočanstava - fotografija, ratnih dnevnika, vojničkih pisama, dopisnih karti, spomenica i ostale istoriografske građe učesnika Prvog svetskog rata koje su ponosni potomci poslali u čast svojih predaka - učesnika Velikog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Publikaciju su uredili Aleksandar Vasilić, Roksanda Aleksić i Dušan Mladenović, a recenzenti ovog po svemu jedinstvenog štampanog dela su Prof. dr Mira Radojević i dr Jana Aleksić. Svojim autorskim tekstovima  iz ličnog ali i stručnog pogleda na Veliki rat publikaciju su oplemenili dr Miloš Ković, potpukovnik dr Dalibor Denda,Prof. dr Vladislav Puzović i Aleksandar Gatalica pisac romana Veliki rat. Suizdavači publikacije su Izdavačka Fondacija SPC, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i Izdavačka kuća Prometej. Publikacija je dvojezična / srpsko-engleska.
Projekat Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata pokrenuo je Savez potomaka ratnikaSrbije 1912–1920. i rezultat je želje da se danas, sto godina kasnije, oda dužna počast pojedincu - srpskom vojniku, tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu, slobodu i istinu. Uvidom da je običan, anonimni ratnik-seljak bio onaj koji je ravnopravno sa vojskovođama, kraljevima i državnicima, oblikovao srpsku istoriju, započet je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata i učešće u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata. U Galeriji Albuma sećanja nalazi se preko 4000 jedinica, prvorazrednih svedočanstava -fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata.To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Istorija nas poziva da pokažemo „umeće pamćenjaˮ i preuzmemo ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka. Istorija nas obavezuje da ispričamo veliku priču o našim slavnim precima i da se njihovo veliko žrtvovanje ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština. Projekat se realizuje sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g.Irineja i blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije g.Kirila. Publikaciju je moguće poručiti: Izdavačka fondacija SPC Arh.beog-karlovačke  tel:011/30 25 210 Prodavnica 1 (Terazije br. 22): +381 64 / 800 1803            Prodavnica 2 (Kralja Petra I br. 5): +381 11 / 3025 118   Prodavnica 3 (Nušićeva br. 5): +381 11 / 3034 242      e-mail: izdavackafondacija@spc.rs  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.