Album grupe Kal - Radio Romanista

Izvor: B92, 31.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Album grupe Kal - Radio Romanista

Autor: A. Ćuk

Izvor: Danas


Novi, drugi po redu, album grupe Kal pod nazivom „Radio Romanista", pojavio se i promovisan je nedavno, a njegov naziv predstavlja imaginarnu radio stanicu, imaginarne zemlje koja bi se verovatno zvala Romanista, kaže Dragan Ristić za Danas, dodajući da je ovaj CD već postigao zapažen uspeh na World Music Charts Europe, gde je u februaru bio na trećem, a tokom ovog meseca popeo se već na drugo mesto te liste. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Nakon debitantskog albuma koji je zasigurno izmenio uobičajenu percepciju romske muzike kod publike, novi album Kala u tom smislu donosi još radikalnije rezultate.

Naime, ovaj bend koji je uspeo da pronađe srećnu formulu kombinacije etno-zvuka i savremenih muzičkih pravaca, na novom albumu, kako tvrdi lider te grupe, postaje muzički još energičniji.

„Novi album razlikuje se od prethodnog, jer smo sada stilski ujednačeniji. Kal je izabrao neki put u kome se polako odriče etno zvuka ali ne i svog identiteta. Etno ostaje stalno prisutan, ali sve se to kreće u nekom drugom pravcu, koji bi mogao da se nazove rokenrol", objasnio je sagovornik Danasa, potvrdivši na taj način i ocenu kritičara koji su muziku sa Kalovog novog albuma opisali kao „Rock n Roma".

Ristić je pojasnio da je zvuk novog albuma bogatiji sa rokenrol rifovima i elementima panka, a s obzirom na to da je lektira ovog benda, kako kaže, „eklektika", kao ključne ličnosti koje su uticale na formiranje njegovog muzičkog identiteta, on je naveo Šabana Bajramovića, Leonarda Koena, Manu Čaa i Kleš.

Ristić još kaže da je muzika Kala po difoltu angažovana, jer na ovim prostorima svirati muziku koja je okarakterisana kao romska, a pri tom potpuno drugačije zvuči od svega, jeste politički čin.

„Kal nije samo muzika već ceo jedan koncept u kome je muzika medijski alat koji služi za promovisanje jedne drugačije romske kulture", istakao je Ristić.

Grupa Kal, što na romskom znači crno, a prema grčkoj mitologiji „dobar put", osvojila je publiku 2006. sa svojim prvencem, kada su na World Music Charts Europe, prestigli muzička imena kao što su Gotan prodžekt i Nataša Atlas.

U međuvremenu, Kal je imao bogatu koncertnu praksu, što se takođe može osetiti na njihovom novom albumu, koji je izdao B92.

Slušajte Kal na B92.fm

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radio Romanista

Izvor: Danas, 30.Mar.2009, 22:37

Novi, drugi po redu, album grupe Kal pod nazivom „Radio Romanista“, pojavio se i promovisan je nedavno, a njegov naziv predstavlja imaginarnu radio stanicu, imaginarne zemlje koja bi se verovatno zvala Romanista, kaže Dragan Ristićza Danas, dodajući da je ovaj CD većpostigao zapažen uspeh na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.