A SAD ADIO: Preminuo Ljubiša Samardžić Smoki

Izvor: BKTV News, 08.Sep.2017, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A SAD ADIO: Preminuo Ljubiša Samardžić Smoki

Zbogom, majstore! Zadužio si celu Srbiju i bivšu Jugoslaviju!

Zbogom Smoki!

Ljubiša Samardžić, legenda srpskog glumišta, preminuo je u 81. godini posle teške bolesti u Beogradu.

Jedan od najomiljenijih glumaca već duže vreme imao je problema sa zdravljem. U decembru 2016. godine, primljen je u Klinički centar Srbije, gde je imao operaciju na mozgu.

Preminuo je veliki Ljubiša Samardžić. Smoki, nek ti večna slava!

Posle oporavka >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u bolnici, pušten je na kućno lečenje, ali očigledno ovu najtežu bitku nije uspeo da dobije.

Ljubiša Samardžić rodio se 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Smrt zaseni nova smrt. Tako je i sa rađanjem. Samo je Smoki uvek živ. Besmrtan, bez politike.

Nadimak mu je bio Smoki. Povremeno je u gimnaziji radio kako bi izdržavao porodicu.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju "Igre na skelama" u ulozi Gvardijana.

R.I.P.❗ LJUBIŠA SAMARDŽIĆ "SMOKI" POČIVAJ U MIRU ❗ ? (“A, SAD - ADIO”❗) pic.twitter.com/5O2mZuBEOg

Nadimak "Smoki" dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio davne 1963. godine, u filmu "Peščani grad".

Među njegovim zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na neretvi", u kojoj je bio Novak, "Sutjeska", gde je igrao Stanojla, "Bombaši" (Kovač), "Ljubavni život Budimira Trajkovića" (Voja Trajković), "Lude godine" (dr Lazović), "Rad na određeno vreme" (Siniša Pantić), "Moj tata na određeno vreme" (Siniša Pantić), "Nije lako sa muškarcima" (Ivan Sekulović), "Magareće godine" (Jovo „Škandal“), "Ubistvo sa predumišljajem" (Vidosav), "Nataša" (Toša), "Konji vrani"...

Zbogom Smoki, Nikoletina, Boško, Šurda... zbogom heroju mog detinjstva! #LubišaSamardžić

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vetar", gde ga pamtimo po maestralno odigranoj ulozi Borivoja Šurdilovića Šurde, zatim "Povratak otpisanih", gde je bio Španac, "Kuda idu divlje svinje" (Crni Rok), "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja"... Poslednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao. Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju "Nebeska udica", i zatim režirao filmove "Nataša", "Ledina", "Konji vrani"...



Dobitnik je brojnih priznanja tokom bogate karijere kao što su Zlatni lav, Zlatna arena, sa Vesnom Čipčić je bio Glumački par godine, Gran pri, nagrade Pavle Vuisić za životno delo, nagrade akademije Ivo Andrić za životno delo, kao i nagrade Milan Žmukić na Filmskom festivalu u Herceg-Novom i Beogradski pobednik.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Ljubiša Samardžić

Izvor: RTS, 09.Sep.2017, 00:01

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je nakon teške bolesti u 81. godini života, javljaju beogradski mediji. . U decembru 2016. godine, Samardžić je primljen u Klinički...

Nastavak na RTS...

Preminuo Ljubiša Samardžić

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2017

Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije. preminuo je u 81. godini života Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije. preminuo je u 81. godini života. Da podsetimo, slavni glumac imao je problema sa zdravljem. U decembru 2016....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.