Preminuo Ljubiša Samardžić

Izvor: RTS, 09.Sep.2017, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Ljubiša Samardžić

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je nakon teške bolesti u 81. godini života, javljaju beogradski mediji.
U decembru 2016. godine, Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gde je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućno lečenje.

Ljubiša Samardžić je rođen u Skoplju 1936. u porodici rudara. Studirao je pravo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.
Glumio je u nekoliko desetina filmova – Valter brani Sarajevo, BombašiPartizanska eskadrila, Sutjeska, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Moj tata na određeno vreme, Tri karte za Holivud.
Ostao je nezaboravan po ulogama u TV serijama Vruć vetar, u kojoj je igrao čuvenog Borivoja Šurdilovića Šurdu, Policajcu sa petlovog brda, 
Režirao je filmove Jesen stiže, Dunjo moja, Nebeska udica, Miris kiše na Balkanu
Za film Jutro, gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji 1967.  
Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine. 
Nadimak mu je bio Smoki.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Ljubiša Samardžić

Izvor: Prva.rs, 09.Sep.2017

Samardžić je preminuo nakon duge i teške bolesti.. Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.. Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu....

Nastavak na Prva.rs...

Preminuo Ljubiša Samardžić

Izvor: Vostok.rs, 09.Sep.2017

Proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije, preminuo je juče u 81. godini posle duge i teške bolesti.. . Ljubiša Samardžić je rođen  19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara. I sam je pričao da ga život nije mazio i da je još u...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.