Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 09:30

Брзи интернет за 700 села, до када ће бити цела Србија покривена

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић најављује да ће до краја 2025. године цела територија Србије бити покривена брзим интернетом. До тада, план је да преко 700 села добије интернет. Истиче да је значај широкопојасне комуникационе инфраструктуре >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у руралним пределима не само због ђака који добијају боље услове, него и због покретања бизниса.
Министарство информисања и телекомуникација отпочело је у децембру прошле године реализацију пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Србије са циљем покривања свих домаћинстава у земљи и мрежама нове генерације.

Михајло Јовановић објашњава да широкопојасна комуникациона мрежа значи брзи интернет у селима. План је, истиче, да се до краја 2025. године практично у свим селима у Србији омогући тај брзи интернет, јер су прошлогодишње анализе показале да је покривено свега 75 одсто територије. 
"У овом тренутку имамо план да преко 700 села покријемо до краја 2025. године, то је око 120.000 домаћинстава. И могу да кажем да пројекат иде веома добро, да смо већ 20-ак села потпуности покрили. У овом тренутку су у току радови у око 70 села, дакле имамо једну велику радну акцију током лета, па ће до краја ове године око 125 села већ бити покривено", наглашава Јовановић. 
Међу бројним разлозима зашто је важно да се брзим интернетом покрије још 25 посто територије, министар истиче коришћење услуге електронске управе.
Други битан разлог је да и оним најмањим изолованим одељењима основних школа које се налазе у селима у које обично иде неколико ђака, омогући брзи интернет.
"Када имате интернет у 21. веку, много је лакше покренути бизнис. Заправо, тешко је имати неки бизнис без интернета. Електронска трговина, продаја пољопривредних производа или било којег другог производа је везана за могућност кориштења интернета и то је један од разлога зашто је битно да имамо интернет у селима. То може да буде додатни мотив људима да остану на селу и покрену свој бизнис. И на крају, четврти разлог је мултимедијални садржај", истиче Јовановић.
Која је брзина интернета Министар наводи да су протоци интернета преко 100 мегабита у секунди, а да прве анализе на терену показују да је то значајно изнад.
"Практично протоци су много већи него што имамо у градовима, јер је ту велика густина и кућа и домова и грађана. На селима није тако велика густина, тако да су протоци и преко 300 мегабита у секунди. Такође је значајно што је и аплоуд, значи слање садржаја на интернет значајно велики, некада око 200-300 мегабита у секунди, што омогућава и лако аплоудовање видео-садржаја", појашњава Јовановић.
Раст бруто друштвеног производа Посебно указује на економски значај целокупне покривености Србије брзим интернетом до краја 2025. године. 
"По једној анализи Светске банке сваких десет процената покривености утиче на раст бруто друштвеног производа 1,3 до 1,4 одсто. С обзиром да имамо тих 24-25 одсто територије да покријемо то је 3,2-3,3 процента раст БДП-а што није нимало безначајно", оцењује министар. 
Грађани се могу на сајту ресорног министарства на адреси mit.gov.rs информисати где су до сада успостављене мреже, али и сазнати када ће брзи интернет стићи у њихово село.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.