42 Bitef od 15. do 28. septembra

Izvor: B92, 01.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

42 Bitef od 15. do 28. septembra

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), 42. po redu, biće održan pod sloganom "Tragikomedija - Tragedija našeg vremena" od 15. do 28. septembra u Beogradu.

Umetnički selektor BITEF-a Jovan Ćirilov rekao je da će u okviru glavnog programa Festivala biti prikazano 10 predstava i da će pored glavnog i pratećeg programa, prvi put biti prikazan i specijalni program pod nazivom "Istina u pozorištu".

Prema njegovim rečima, u okviru specijalnog programa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće izvedene predstave Majkla Lesaka "Istina u prevodu" i Sanje Mitrović "Da li ćeš ikada ponovo biti srećan?".

"Do teme specijalnog programa došli smo tako što smo naslov predstave Majkla Lesaka dalje varirali i došli do naziva "Istina u pozorištu'", rekao je on.

Prema njegovim rečima, predstava "Istina u prevodu" govori o mladim konferencijskim prevodiocima južnoafričke Komisije za istinu i pomirenje po okončanju aparthejda, kojima je tokom prevođenja iskaza svedoka poveren nemogući zadatak: da zločine o kojima se priča ne doživljavaju lično.

Selektor BITEF-a Anja Suša rekla je da će u okviru glavnog programa Festivala biti prikazano 10 predstava, među kojima tri iz Srbije.

42. BITEF otvoriće predstava francuske trupe Kompanija 111 "Manje više beskonačno" u režiji Fila Soltanofa koja predstavlja spektakularni primer "novog cirkusa" koji se rodio u Francuskoj.

Anja Suša je istakla da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazana i predstava nemačkog reditelja Kristofa Martalera "Manjak prostora", o ljudima više klase koji pokušavaju da se domognu blaženstva, zdravlja i budućnosti, a nalaze se u prvom krugu pakla.

Među predstavama koje će biti prikazane na BITEF-u su i predstava Nemačkog teatra iz Berlina "Persijanci" reditelja Dimitra Gočeva, koju su nemački kritičari proglasili za najbolju u protekloj sezoni, kao i predstava "Breht - hardkore mašin" reditelja iz Subotice Andraša Urbana.

Beograđani će u okviru 42. BITEF-a moći da pogledaju i predstavu Bojane Cvejić "Don Đovani", predstavu "Mejbi forever" Meg Stjuart iz Amerike, "Sonja" reditelja Alvisa Hermanisa iz Litvanije, "Štifterove stvari" švajcarskog reditelja Hejnera Gebelsa, "Bejbi drama" Suzan Olen iz Švedske kao i predstavu "Car Edip" rediteljke Vide Ognjenović.

U okviru pratećeg programa 42. BITEF-a, pod nazivom "Šoukejs", biće prikazane predstave "Urbi et orbi" reditelja Andraša Urbana, "Pravila ponašanja u modernom društvu" rediteljke Anđelke Nikolić, "Putujuće pozorište Šopalović" Tomija Janežića.

Na Festivalu će biti prikazan i komad Dušana Kovačevića "Sabirni centar" u režiji Andraša Urbana i predstava "Žena bomba" reditelja Bojana Đorđeva.

Jovan Ćirilov je istakao da će žiri 42. BITEF-a činiti teoretičar pozorišta Hans Thies Leman, argentinska rediteljka Konstanca Makras, spisateljica Marija Karaklajić, scenografkinja Mia David Zarić i rediteljka Katarina Pejović.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će to ministarstvo nastaviti da podržava značajne kulturne manifestacije, među kojima je i BITEF.

Prema njegovim rečima, pozorišni život Srbije puno duguje BITEF-u, koji je inspirisao mnoge i pokrenuo druge festivale u regionu.

"Očekujem dobre predstave na ovogodišnjem BITEF-u, ali očekujem i da će taj festival pokrenuti nove mlade umetnike da se prikažu u pravom svetlu", rekao je on.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je da je Skupština grada za ovogodišnji BITEF izdvojila 36 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture za tu manifestaciju iz budžeta izdvojilo 13 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo BITEF

Izvor: Mondo, 01.Sep.2008

Pod sloganom "Tragikomedija - Tragedija našeg vremena", u ponedeljak uveče otvoren 42. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF).

Nastavak na Mondo...

Tragikomično vreme

Izvor: Večernje novosti, 01.Sep.2008

Pod metaforičnim naslovom "Tragikomedija i tragedija našeg vremena", koji već sam po sebi sugeriše angažovanu viziju savremenog sveta, 15. septembra u Sava centru počinje 42. Bitef

Nastavak na Večernje novosti...

Već prodato pola karata za 42. Bitef

Izvor: 24sata, 02.Sep.2008, 01:37

Pod sloganom „Tragikomedija – tragedija našeg vremena”, 42. Bitef (15-29. septembar), nudeći ostvarenja kao što su predstava za bebe, francuski „novi cirkus” i druge atraktivne pozorišne forme, pretenduje da se pokaže u jednom od svojih najambicioznijih izdanja. A da je pozorišna publika...

Nastavak na 24sata...

„Bitef“ od 15. do 29. septembra

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2008

Pozorišni festival Bitef, 42. po redu, biće održan od 15. do 29. septembra pod sloganom „Tragikomedija - tragedija našeg vremena“, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada...U okviru glavnog programa, prema izboru selektora Jovana Ćirilova i Anje Suše, publika će...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.