Tragikomedija - tragedija  našeg vremena

Izvor: Blic, 01.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragikomedija - tragedija našeg vremena

Beogradski teatarski internacionalni festival, koji se ove godine održava 42. put, počinje 15. septembra predstavom „Manje-više beskonačno" u izvođenju „Ansambla Cie 111" iz Francuske. Do 29. septembra, koliko festival traje, u glavnom programu publika će na scenama u Beogradu moći da vidi 10 predstava iz Švajcarske, Austrije, Švedske, Letonije, Nemačke i drugih zemalja.

Selektor Jovan Ćirilov i Anja Suša napominju da je odličje našeg vremena tragikomedija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što jeste svojevrsna tragedija, te je i slogan glavnog programa „Tragikomedija - tragedija našeg vremena".

Uz glavni 42. Bitef ima i prateće programe: Bitef na filmu (ove godine posvećen porodici Čarlija Čaplina), Bitef Polifoniju (sa temom nove uloge pozorišta za nove generacije) i Showcase, u okviru koga će (za goste festivala) biti igrane pet domaćih predstava.

Specifičnost ovog Bitefa u odnosu na prethodne je Specijalni program, čiji je slogan „Istina u pozorištu", u okviru koga će biti prikazane predstave „Hoćete li ikada opet biti srećni" Sanje Mitrović" i „Istina u prevodu", inspirisana tragedijama i traumama prevodilaca koji su prevodili tokom sudskih procesa protiv aparthejda.

Na konferenciji za novinare održanoj juče u Skupštini grada povodom najave festivala Ćirilov je napomenuo da je u svetu iznova sve aktuelnije takozvano angažovano pozorište, pozorište koje se bavi stvarnošću, što se na svoj način odražava i kroz Bitef. U obraćanju novinarima o predstojećem festivalu, o značaju Bitefa i podršci koju zavređuje, govorili su Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije, Ivana Avžner, gradski sekretar za kulturu, Darjan Mihajlović i drugi. Festival su finansijski pomogli Skupština grada sa 36 miliona, Ministarstvo kulture Republike Srbije sa 13 miliona i sponzori.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.