Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 11:19

Дачић: Вучић са владајућим странкама у 18 часова - одлука о датуму локалних избора

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић сазвао састанак са лидерима странака владајуће коалиције за вечерас у 18 часова, на којем ће се разговарати о локалним изборима.
Ивица Дачић је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за Танјуг рекао да ће се на састанку донети одлука о локалним изборима, који укључују и београдске, односно прецизирати датум њиховог одржавања.

"Тако да то треба да буде тема тога разговора код председника - када ће бити избори. Састанку ће присуствовати лидери странка који се налазе у парламентарној већини, односно владајућа коалиција. Присуствоваћемо ја и (председник Јединствене Србије) Драган Марковић Палма, као и они са Вучићеве листе који су део стандардне коалиције", навео је Дачић.
Наводећи да ће београдски избори бити одржани у 17 општина, а локални избори у више од 40 општина у Војводини, као и у општинама у централној Србији, Дачић је рекао да ће се на састанку највероватније разговарати и о томе да ли ће се локални и београдски избори одржати одвојено, односно какве су законске могућности у том смислу.
"Вероватно ће тема састанка којег је заказао Вучић бити и питање да ли ће бити одвојени избори у Београду и други локални избори, шта закон говори о свим тим питањима и на крају крајева то не треба да буде ни сада одговорност само председника Вучића шта је он рекао, него и свих странака које чине владајућу коалицију", каже Дачић.
Сматра да би локални избори требало да се одрже што пре, али додаје да то није ствар субјективне одлуке, већ законских решења.
"Ми сматрамо да избори треба да се одрже што пре, јер тиме би се створили услови за конституисање органа и онда после тога можете да водите и парламентарни дијалог и остало што би требало да се уследи у некој нормалној атмосфери и нормалној процедури. Мислим да је добра ствар што ће Ана Брнабић бити председник парламента, јер она је водила тај део сада кад је реч о Влади, она се бавила тим питањима и, између осталог, може и са опозицијом да разговара око свега", рекао је Дачић.
Коментаришући то што је одлучено да ће председавати Владом Србије до избора нове владе, Дачић је објаснио да није реч о посебној одлуци, већ да је то предвиђено законом.
"Једноставно функција првог потпредседника владе или заменика председника владе, како је то раније било, говори управо о томе. Због тога и постоји да би се одредило ко замењује председника Владе у случајевима када је он спречан да обавља ту функцију или у моментима када нема председника Владе", рекао је Дачић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.