Izvor: RTS, 22.Avg.2023, 07:20

Таксин Шинаватра се вратио на Тајланд после 17 година егзила

Одбегли бивши премијер Тајланда Таксин Шинаватра вратио се у домовину након 17 година изгнанства. Повратак Шинаватре кући поклапа се са покушајем његових политичких савезника да формирају нову владу са неким од њених највећих ривала. Шинаватра ће на Тајланду одслужити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << осам година затвора.
Таксин Шинаватра, вероватно најпознатији тајландски политичар и одбегли вођа популистичког покрета Пеу Таи, накратко се појавио са члановима породице на аеродрому Дон Муанг у Бангкоку, машући стотинама присталица, пре него што се вратио на терминал.

Шеф чувене политичке династије и бивши власник фудбалског клуба Манчестер Сити, био је премијер од 2001. док није свргнут у војном удару 2006. док је у Њујорку присуствовао састанку УН.
Шинаватра је побегао у иностранство 2008. како би избегао затворску казну за злоупотребу положаја, две године након што га је војска свргнула са власти због оптужби за корупцију и нелојалност монархији, што је он оштро демантовао.
У посту објављеном на друштвеним мрежама док се укрцавао на авион у Сингапуру, његова сестра Јинглак је навела да је дошао дан који је њен брат чекао.

”Последњих 17 година осећате се изоловано, усамљено, узнемирено и недостаје вам дом, али сте истрајали“, рекла је Јинглак, која такође живи у самоизгнанству.
Таксин Шинаватра одслужиће укупно осам година затвора, наводи се у саопштењу Врховног суда.
Затворска казна покрива три различита случаја за злоупотребу положаја и малверзације, незаконито давање наредбе државној банци да изда инострани кредит и незаконито држање акција преко номинованих лица.
Тајланд је под привременом владом од марта, а нови парламент недељама је био у ћорсокаку након што су конзервативни посланици блокирали победнике избора - "Мув форвард" Мове Форвард, остављајући странци коју је формирао Шинаватра да предводи нови напор за изгласавање нове владе.
Победник на пет избора у протекле две деценије, Пeу Таи, политички великан који је основала породица Шинаватра, пристао је на спорни савез који укључује две странке које подржава војска која је збацила владе предвођене Таксином и сестром Јинглук у државним ударима 2006. и 2014. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.