Читај ми!

Таксин Шинаватра се вратио на Тајланд после 17 година егзила, одмах отишао у затвор

Одбегли бивши премијер Тајланда Таксин Шинаватра вратио се у домовину након 17 година изгнанства. Повратак Шинаватре кући поклапа се са покушајем његових политичких савезника да формирају нову владу са неким од њених највећих ривала. Шинаватра ће на Тајланду одслужити осам година затвора.

Таксин Шинаватра, вероватно најпознатији тајландски политичар и одбегли вођа популистичког покрета Пеу Таи, накратко се појавио са члановима породице на аеродрому Дон Муанг у Бангкоку, машући стотинама присталица, пре него што се вратио на терминал.

Шеф чувене политичке династије и бивши власник фудбалског клуба Манчестер Сити, био је премијер од 2001. док није свргнут у војном удару 2006. док је у Њујорку присуствовао састанку УН.

Шинаватра је побегао у иностранство 2008. како би избегао затворску казну за злоупотребу положаја, две године након што га је војска свргнула са власти због оптужби за корупцију и нелојалност монархији, што је он оштро демантовао.

У посту објављеном на друштвеним мрежама док се укрцавао на авион у Сингапуру, његова сестра Јинглак је навела да је дошао дан који је њен брат чекао.

”Последњих 17 година осећате се изоловано, усамљено, узнемирено и недостаје вам дом, али сте истрајали“, рекла је Јинглак, која такође живи у самоизгнанству.

Таксин Шинаватра одслужиће укупно осам година затвора, наводи се у саопштењу Врховног суда.

Затворска казна покрива три различита случаја за злоупотребу положаја и малверзације, незаконито давање наредбе државној банци да изда инострани кредит и незаконито држање акција преко номинованих лица.

Тајланд је под привременом владом од марта, а нови парламент недељама је био у ћорсокаку након што су конзервативни посланици блокирали победнике избора - "Мув форвард" Мове Форвард, остављајући странци коју је формирао Шинаватра да предводи нови напор за изгласавање нове владе.

Победник на пет избора у протекле две деценије, Пeу Таи, политички великан који је основала породица Шинаватра, пристао је на спорни савез који укључује две странке које подржава војска која је збацила владе предвођене Таксином и сестром Јинглук у државним ударима 2006. и 2014. године.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара