Izvor: RTS, 13.Avg.2023, 12:12

Церски марш - од Шапца до Текериша по 14. пут колона поштовалаца историје и традиције

У Шапцу се 14. пут одржава традиционални Церски марш у спомен на јунаштво ратника Цера, Колубаре и Кајмакчалана. На стази дугој 35 километара од Шапца до Текериша ове године пешачи око 2.000 учесника свих генерација из Србије и земаља у окружењу.
Марш >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ове године у спомена на Гаврила Принципа има слоган ,“Шта сте ви спремни да урадите из принципа".

Најмлађа учесница има само осам година, а најстарији је 92-огодишњи Нићифор Аничић, председник Удружења српских домаћина који је обезебдио новац да се обнови споменик на Текеришу.
Њему ће ове године бити додељена Церска споменица за допринос очувању традиције.
“На овом подручју Мачве, где су многи наши преци крвљу натопили ову земљу, сваку стопу и рекао бих да је то друго Косово. Срећан сам што они са својом душом могу да се поклоне прецима, без имало политичке опције“, рекао је Нићифор Аничић.
Шеснаестогодишњи Душан Јосиповић каже да је дошао поносан на своје претке да им ода почаст и пошаље поруку да што више људи дође да се придружи маршу јер је, сматра, стварно осећај леп.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.