Izvor: RTS, 19.Sep.2023, 09:05

Пријављивање деце за новчану помоћ од 10.000 динара до сутра у поноћ

Пријава деце до 16 година старости, као и оне рођене након 21. новембра 2006, за једнократну помоћ државе од 10.000 динара, траје до сутра у поноћ. До сада је укупно пријављено 1.094.063 деце, каже министар Синиша Мали.
Пријава се врши електронски на адреси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << idp.trezor.gov.rs, а новац ће пријављенима бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.
Процес пријављивања за ову једнократну помоћ државе је врло једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве, треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.
Министар финансија Синиша Мали истакао је да се у претходних месец дана, од 20. августа, од почетка пријављивања на листи за исплату до сада нашло 1.026.901 дете. То је, како је навео, рачунајући и децу из хранитељских и социјално угрожених породица, која су аутоматски пријављена, њих 67.162, то значи да je до сада пријављено укупно 1.094.063 деце, док право на помоћ остварује укупно 1.190.000 деце.
Kако је раније навео потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, за ове намене у буџету је издвојено око 12 милијарди динара.
Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.
Услови за самохране очеве и старатеље Приликом пријављивања деце, самохрани очеви, осим поменутих података које достављају мајке, морају да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право. Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.
Уколико је отац удовац или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се на исти начин као и мајка, те је потребно да унесе само свој ЈМБГ и број личне карте, као и да изабере банку у којој жели да му буде уплаћен новац.
Уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, потребно је да отац приложи судску пресуду у ПДФ формату, односно довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у ПДФ или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик. 
Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ. 
Уколико се пријављује старатељ детета, потребно је приложити правноснажну одлуку органа старатељства у ПДФ формату и довољно је да је фотографишу и претворе у ПДФ или да је скенирају и на тај начин претворе у електронски облик.  Пријављивање деце за ову помоћ државе почело је  20. августа.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Do sutra u ponoć prijavljivanje dece za novčanu pomoć države od 10.000 dinara

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 19.Sep.2023

BEOGRAD – Prijava dece do 16 godina starosti, kao i one rođene nakon 21. novembra 2006. godine, za jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara, traje do sutra u ponoć. Prijava se vrši vrši elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs, a novac će prijavljenima biti uplaćen na račune u periodu od 25....

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.