Izvor: RTS, 20.Avg.2023, 06:07

Почиње пријава за једнократну помоћ од 10.000 динара за свако дете до 16 година

Пријављивање мајки за једнократну помоћ државе од 10.000 динара за свако дете до 16 година старости почиње данас и траје до 20. септембра. Пријава се врши електронски на адреси idp.trezor.gov.rs.
Право на ову финансијску помоћ државе имају и деца која нису добила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << помоћ за младе, односно рођена после 21. новембра 2006. године.

Пријављенима ће новац бити исплаћен до 25. септембра, а најкасније до 1. октобра.
Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.
Приликом пријављивања деце, мајка као подносилац пријаве, уноси број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац.
Самохрани очеви, осим поменутих података, приликом пријаве ће морати да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.
Хранитељима детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи су изузети од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.
Очекује се да ће ову помоћ државе добити око 1.000.190 деце. Како је раније најављено, за ову сврху ће бити издвојено око 12 милијарди динара из буџета.
"Сви пријављени добијају новац" Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је од поноћи до осам сати било 10.674 пријава мајки за 19.177 деце.
Подсетио је да пријава траје до 20. септембра и да се обавља електронски на адреси idp.trezor.gov.rs.
Сви пријављени, каже  министар финансија, добиће новац, који ће им бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.
"Очекујемо да ће око 1.190.000 деце бити пријављено и зато смо у буџету издвојили 12 милијарди динара, за сваки случај", рекао је Мали.
Министар је додао и да је процес пријављивања за ову једнократну помоћ врло једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве односно мајке треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.
"Помажемо мајкама, хранитељима, родитељима, јер почиње и нова школска година. Држава овим показује снагу не само својих јавних финансија, већ и да води бригу за оне којима је наша брига најпотребнија, а у овом тренутку сматрамо да су то наши најмлађи", рекао је Мали.
Подсетио је и и да држава од 2020. даје једнократну помоћ привреди и појединцима, прецизирајући да су млади од 16 до 29 година прошле године добили два пута по 100 евра и додатних 5.000 динара.
"И ово је још један начин да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија", нагласио је министар.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.