Izvor: RTS, 28.Nov.2023, 06:38

Кијев: Руске снаге испалиле ракету на Криви Рог; Москва: Уништени украјински положаји у правцу Доњецка

Рат у Украјини – 643. дан. Кијев: Руске снаге испалиле су ракету на Криви Рог. Ваздушна опасност била је проглашена током ноћи у Кировоградској, Запорошкој и Дњепропетровској области, саопштио је Кијев. Москва, са друге стране, тврди да су руски авиони погодили украјинске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << положаје у правцу Доњецка. Амбасада Русије у Бугарској саопштила је да су бугарске власти дозволиле да авион руског Министра спољних послова Сергеја Лаврова прелети бугарски ваздушни простор како би допутовао на самит ОЕБС-а у Северној Македонији. Чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио је да је још 3.000 његових бораца спремно да оде да се бори у Украјини у саставу јединица руског Министарства одбране и снага руске националне гарде.
Руске снаге су током викенда потврдиле напредак северозападно и југоисточно од Авдијевке, саопштио је амерички Институт за проучавање рата.
Снежна олуја, са јаким ветровима оставила је више од 2.000 насеља у 16 региона Украјине без струје, а више десетина ауто-путева је затворено за саобраћај.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенерг поручио је да ће се Украјина придружити тој војној алијанси након рата.
Он је рекао да ће на састанку министара спољних послова држава чланица НАТО-а ове недеље Алијанса потврдити дугорочну подршку Украјини.
Суд у Москви издао је налог за хапшење у одсуству портпарола Мете Ендија Стоуна због оптужби за промовисање тероризма, пренеле су РИА Новости.
Претходно је Министарство унутрашњих послова издало потерницу за Стоуном. Главне друштвене платформе компаније Мета - Фејсбук и Инстаграм, забрањене су у Русији убрзо након избијања сукоба у Украјини у фебруару прошле године.
Пољски возачи камиона и фармери започели су  даноноћну блокаду још једног од најпрометнијих граничних прелаза са Украјином, Медика, четвртог по реду, преноси Ројтерс.
Камионџијама су се у протесту придружили пољопривредници који траже да држава настави да им помаже у борби са ниским ценама житарица.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.