Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 13:03

Јавна седница Савеза самосталних синдиката испред Скупштине Србије

Представници Савеза самосталних синдиката Србије окупили су се испред Скупштине Србије како би јавном седницом Већа СССС скренули пажња власти и јавности на, како су рекли, ниске зараде радника. Тврде да плате не омогућавају достојанствен живот радника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Како су казали представници синдиката, јавна седница се организује и да се укаже на непостојање колективних уговора, као и на рестриктивне законе који умањују права оних који раде. Саобраћај испред Скупштине Србије је обустављен од 12 часова. 
Скуп је почео одавањем почасти недавно преминулим радницима на радном месту.
Председник СССС Љубисав Орбовић казао је да сваке године у Србији настрада више од 50 радника.
Навео је да ће са јавне седнице бити затражено да се хитно започне социјални дијалог, да се синдикат укључи у поступак доношења закона у свим фазама, почев од формулисања нацрта, као и да се потписују колективни уговори на нивоу делатности и да се, у договору са синдикатима, хитно подигну све зараде, укључујући минималну до нивоа који би омогућио достојанствен живот радника и њихових породица.
"Јавна седница се одржава због ниских зарада у Србији, испред Скупштине, не да би сметали заседању скупштине већ да власт чује оно што не жели да чује у дијалогу, а то су проблеми запослених у Србији. Ми нудимо дијалог, али они то неће, а ово је упозорење да ћемо у будуће овако радити", казао је Орбовић.
Додао је да се такви скупови одржавају у целој Европи јер, како је рекао, свуда покушавају да се смање зараде.
Данашња седница се одржавау проширеном саставу, на којој осим чланова Већа СССС, присуствују и чланови републичких одбора самосталних синдиката Србије и чланови већа савеза самосталних синдиката са територије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.