Izvor: RTS, 24.Okt.2023, 07:32

Брнабић у Њујорку: Приштина не намерава да учествује у дијалогу, не желе да разумеју како живе Срби на КиМ

Премијерка Србије Ана Брнабић поручује да су земље Савета безбедности УН на седници могле да виде какве су бруталне лажи које Приштина пласира и како се оне спинују. Истиче да Приштина не намерава да учествује у дијалогу и да се није видела жеља да разумеју и чују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << како Срби на КиМ живе. То у мени ствара још већи неспокој, каже Брнабићева, која се у Њујорку састала и са генералним секретаром УН Антониом Гутересом.
Ана Брнабић је, новинарима након састанка са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, рекла да не може да каже да је срећна након седнице СБ УН, јер није видела ни трунку воље представника Приштине да разумеју ситуацију у којој су Срби или Роми на КиМ.

"Тај наратив је погрешан и људске жртве су небитне. Морате да се борите за истину и покажете какви су неуслови за Србе на КиМ", рекла је Брнабићева.
Приштина то, истиче, не жели нити да разуме, нити да чује.
"То је огроман проблем. То ме плаши и то у мени ствара још већи неспокој у овом тренутку", рекла је Брнабићева.
Истакла је да је у њеној реплици током седнице садржана суштина свега, поручивши да је Вљоса Османи у свом наступу изговарала неистину.
"Она говори како ми тероришемо Србе а они их бране, па сам рекла, сви сте чули (представници свих великих сила), да у ствари ми тероришемо а они бране Србе. Али од маја 2.000 српских породица је напустило КиМ, па где су отишли? То је ниподаштавање светске публике и политичара. Зар мислите да је вама све допуштено да причате ствари у које ни ви не верујете. Чак 2.000 породица је напустило КиМ због терора, а она је имала образ да каже друго", рекла је Брнабићева.
Као другу ствар у коју, истиче, нико не може да поверује, јесте да Срби имају право вета, што значи да чак и када 95 одсто посланика у скупштини нешто одлучи, уколико одлучи – Срби кажу не, онда је то не.
"У то не верује чак ни Албанија. Дала сам зато пример да када су формирали тзв. КБС, по њиховом уставу нису то могли ако Срби за то не гласају, а Срби нису гласали. Право вета постоји на папиру, у реалности не", рекла је Брнабићева.
Трећа ствар на коју је указала јесу верске слободе о којима је Османијева говорила.
"Рекла је како су манастири и цркве заштићени и пример како да се штите. Ни у једном тренутку није рекла СПЦ већ православна црква. То ми је пример за све земље како изгледа њихов однос. Они не могу да изговоре српско, не могу себе да натерају чак ни на форуму", рекла је Брнабићева.
Додала је да је било и других ствари на које је у реплици указала попут тога да су посвећени дијалогу а да ништа нису усвојили.
"Уз уобичајене оптужбе видите да у ствари није то важно, да нису важне жртве, већ да се оне искористе за политичку, плитку пропаганду, где сам рекла да је за мене као жену силовање најужаснији злочин. Силоване су Албанке, али и Српскиње и Ромкиње и не можете тај злочин да искористите тако да му дате етнички тон", закључила је Брнабићева.
Приштина нема намеру да учествује у дијалогу Премијерка је навела и да не зна шта да очекује на предстојећем самиту у Бриселу јер Приштина нема намеру да учествује у дијалогу, и указала је на то да без дијалога не зна "где ћемо стићи".
Нагласила је да између Београда и Приштине постоје фундаменталне разлике, што је могло да се види на седници.
"Ми смо загледани у будућност. Знамо зашто ово радимо, видели смо да Србија може да буде победничка земља. Ми поправљамо све тако да видимо како Србија може да буде победник у привлачењу инвестиција, што нисмо рекли ми већ Фајненшел тајмс три пута. Загледани смо у будућност, Приштина живи у 90-им и то нема везе ни са будућношћу ни са садашњошћу", рекла је премијерка.
Добар састанак са Гутересом, он се нада миру Брнабићева је новинарима рекла и да је имала кратак и добар састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом, као и да је он упознат са ситуацијом на Косову и Метохији.
"Он се нада миру. Тренутно се бави блискоисточним ратом, ратом у Украјини. Они сви очекују да ми држимо ствари под контролом и да немамо још један сукоб у Европи", рекла је Брнабићева.
Додала је да Србија има значајну подршку Уједињених нација и мисије Унмика.
"Немам шта да замерим извештају Унмика, он је чињенично тачан", рекла је Брнабићева и истакла да сукоб није у интересу Србије, већ да су Србији потребни мир и стабилност.
Истовремено, навела је да Београд не може да остави на цедилу српски народ на КиМ.
"Морамо да се боримо дипломатским путем. Компромис је једини излаз из ове ситуације", рекла је Брнабићева.
Додала је да "никад неће бити лако", напоменувши да Србија не бежи од тешких ствари, али да се зна шта су црвене линије.
Само Османијева оптужила Београд за дешавања у Бањској Коментаришући то што у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса нису споменута дешавања у Бањској 24. септембра, али да су та дешавања поменута у излагању свих представника земаља чланица СБ УН, Брнабићева је рекла да је “чињеница да су се десили ти ужасни инциденти”.
"Оно што је мени било занимљиво, ако сте пажљиво слушали излагања свих представника земаља чланица СБ УН, могли сте да чујете да је само Османијева окривила Београд. Нико други, ни САД, ни Велика Британија, а знамо да они највише подржавају тзв. Косово. Нико у тој соби осим Османијеве није оптужио Београд за то", рекла је Брнабићева.
Нагласила је да је Османијева као чињенице износила “паушалне информације, на нивоу трача”.
"Не може да буде поткрепљено јер није истина”, наводи Брнабићева.
Нагласила је да је све ствари које је износила у говору проверавала са терена.
"Проверавала сам шест пута, да не бих рекла нешто за шта неко може да се ухвати и каже није истина. Јер ако једна ствар није истина, онда упитно да ли су све остале ствари истине. Она је причала само неистине", навела је Брнабићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.